'Psychische problemen Admilson R. hadden in 2010 al herkend kunnen worden'

ASSEN - De moorden op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal hadden voorkomen kunnen worden als de psychische problemen van Admilson R. eerder zouden zijn herkend. Dat blijkt uit een analyse van oud-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder.
Oud-militair Admilson R. (31) uit Hoogeveen werd in 2010 samen met collega Erik Groenendijk verdacht van het opzettelijk tot ontploffing brengen van een handgranaat tijdens een uitzending in Afghanistan. Dat gebeurde in een gepantserd voertuig.

Scenario's

Het is uitgesloten dat iemand anders dan zij de granaat in het voertuig hebben gelegd, blijkt uit onderzoek van Defensie. Er zijn daarom drie scenario's mogelijk van wat er daadwerkelijk gebeurd is: of ze zijn samen verantwoordelijk voor de ontploffing, of Groenendijk of Admilson is dat alleen.
Volgens Gosewehr is alleen het eerste scenario onderzocht, maar blijkt uit zijn onderzoek dat het laatste scenario, dat Admilson het alleen gedaan heeft, het meest waarschijnlijke is.

Doofpot

Er was al eerder een incident met een handgranaat, dat onder een pantservoertuig werd gevonden. De granaat werd ontdekt door Admilson R.. Hij haalde de handgranaat onder de auto vandaan en deed melding bij zijn leidinggevende. Er werd geen verdere melding gedaan van deze actie. Gosewehr: “Het in de doofpot stoppen van de affaire met de handgranaat onder de auto heeft er hoogstwaarschijnlijk toe geleid dat Admilson R. besloot een volgende poging te doen om als held te worden erkend.”

Op scherp

Bij het latere incident kwam een handgranaat tot ontploffing in een pantservoertuig. R. wilde de iPod van Erik Groenendijk lenen, hij zei dat hij het apparaat niet kon vinden en liet Groenendijk er zelf naar zoeken. Voor het voertuig lag een NAVO-handgranaat op scherp, die in beweging kwam Groenendijks zoektocht. "Admilson gilde tegen hem dat hij het voertuig uit moest. Toen de handgranaat na enkele seconden ontplofte, was Groenendijk nagenoeg buiten het voertuig. Hij raakte slechts lichtgewond. Nu was Admilson de held", zegt Gosewehr.

De held uithangen

Het lukte Defensie niet de exacte gang van zaken te achterhalen. Gosewehr: "Daarmee liep de zaak strafrechtelijk gezien met een sisser af en zijn beiden niet gestraft.” Volgens Gosewehr wilde Admilson graag de held uithangen omdat hij erkenning zocht. "En dat probleem is alleen groter geworden, omdat hij achteraf niet als held werd gezien, maar als een schlemiel. Mogelijk heeft die gemoedstoestand er toe geleid dat hij vervolgens helemaal doorgedraaid is.”

Achteraf

Terug in Nederland bracht Admilson met Marcos in 2012 Berend Smit om het leven op het Dwingelderveld. Het echtpaar Veenendaal werd in 2013 door de broers gewurgd in hun huis in Exloo. Gosewehr: "Als men in eerste instantie had gemerkt wat het probleem was, dan hadden ze hem kunnen helpen en zou het ook mogelijk niet zo ver zijn gekomen. Maar dat is achteraf.”
Groenendijk wil dat het onderzoek door Defensie wordt heropend, zodat hij eerherstel kan krijgen.

Veroordeeld

De broers R. zijn vorig jaar veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Admilson kreeg daarbij ook tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie vindt dat de broers levenslang moeten krijgen en ging in hoger beroep. Dat loopt nog bij het gerechtshof in Leeuwarden.
De advocaat van Admilson R. was niet bereikbaar voor commentaar.

Maandagochtend om 7.35 uur reageert Erik Groenendijk live in de radio-uitzending van Drenthe Nu op deze zaak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.