Statenfractie PvdA mist lef bij Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij

Het hoofdkantoor van de NOM (Rechten: Google Streetview)
Het hoofdkantoor van de NOM (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) zit nog altijd te veel op de centen en gaat risico’s te veel uit de weg. Met die kritiek komt de Statenfractie van de PvdA.
Het is niet de eerste keer dat de NOM wordt beschuldigd van te voorzichtig opereren. Ook commissaris van de koning Jacques Tichelaar uitte tijdens zijn nieuwjaarsspeech begin 2014 al soortgelijke kritiek.

Kansen mislopen

PvdA-Statenlid Ronald Koch zegt dat de NOM in 2014 nog geen 5 procent van de aanvragen voor steun vanuit Noordelijke bedrijven heeft gehonoreerd. “De NOM is veel te risicomijdend, daardoor lopen bedrijven die aankloppen kansen mis. We zien bij soortgelijke instellingen een heel ander beleid”, aldus Koch.

20 miljoen

Koch zegt dat de NOM goed draait en dat is volgens hem reden temeer om niet zo op de centen te zitten. “Het ministerie van Economische Zaken, nu nog de grootste aandeelhouder, heeft 20 miljoen dividend gekregen. Dat is mooi, maar dat is natuurlijk geen doel op zich. Het doel is bedrijven die niet bij de bank terecht kunnen te helpen.”

Grote aandeel provincies

Het is de bedoeling dat de Noordelijke provincies binnenkort een veel groter aandeel in de NOM gaan verwerven en daarmee de zeggenschap krijgen over het ontwikkelingsfonds.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.