Waterschap controleert zwemplassen: Laat de zwemmers maar komen

SCHOONLOO/WESTERBORK - Het zwemseizoen is weer begonnen en dat betekent dat de Drentse zwemplassen gecontroleerd worden.
Gehuld in een waterdichte groene overal met een klein flesje, loopt Geert van Triest het water van de Ieberenplas in om een monster van het Drentse water te nemen. "Dat gaat straks naar het laboratorium, waar het op kweek wordt gezet zodat we kunnen kijken of er bacteriële verontreiniging in het water zit." Die verontreiniging wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld uitwerpselen van dieren.

Ziek

"Het is niet zo dat dat levensbedreigend is, maar je kan er wel ziek van worden. Je kan misselijk worden of buikgriep krijgen, dat moet je niet willen", zegt Matthijs Jansen van Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Alle zwemplassen worden negen keer per seizoen gecontroleerd. "Bacteriën kunnen heel snel groeien en weer verdwijnen. Je hebt de kans, als je te weinig meet, dat je dan net die piekjes mist. Het kan dan zijn dat je dan een verontreiniging niet terugvindt in je monsters."
Maatregelen
Als er een verontreiniging wordt aangetroffen in het water, wordt er nog een keer een monster van het water genomen. Als het water dan nog steeds niet in orde is, worden maatregelen genomen. "Het kan dan zijn dat we een extra waarschuwing op borden plaatsen", vertelt Jansen. "In het ergste geval kan de plas gesloten worden, maar daar gaat uiteindelijk de provincie over."
Bekijk hier een kaart met de staat van de waterkwaliteit van alle zwemplassen in de provincie.
'Laat de zwemmers maar komen'
En de Ieberenplas? Die oogt schoon, zegt Van Triest. "Het is een goede plas, wat ik ervan zie. Het is lekker zwemwater, bijna negentien graden. Dus laat de zwemmers maar komen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.