Emmen wil zorg aan inwoners verbeteren

Geert Renkema van de seniorenraad spreekt de aanwezigen toe (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
Geert Renkema van de seniorenraad spreekt de aanwezigen toe (Rechten: Steven Stegen / RTV Drenthe)
EMMEN - Betere toegang tot zorg en betere samenwerking tussen de partijen die de zorg moeten leveren. Dat wil wethouder Jan Bos van de gemeente Emmen vanaf 1 januari aan zijn inwoners bieden.
Dat zei de wethouder tijdens een evaluatiebijeenkomst in Emmen. Professionals en ervaringsdeskundigen vertelden daarbij over hun ervaringen nu de gemeenten sinds anderhalf jaar verantwoordelijk zijn voor zorgtaken die voorheen door het Rijk werden uitgevoerd. Het gaat daarbij om de AWBZ, jeugdzorg en de participatiewet.
Op de bijeenkomst was regelmatig te horen dat burgers niet zo tevreden zijn. Zo zouden mensen met een Wajong-uitkering niet altijd de juiste begeleiding krijgen. Ook staat het doen van vrijwilligerswerk op gespannen voet met de eis om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.

Anders vorm geven

Wethouder Bos schreef driftig mee en erkent ook dat de samenwerking tussen instanties beter kan. "Ik wil de zorg ook anders vorm gaan geven. Er moet één punt komen waar iemand terechtkan, voor formele, maar ook informele zorg. Dus niet alleen huishoudelijke hulp, maar ook als je hulp nodig hebt met boodschappen doen of graag met iemand wil biljarten."
Bos zegt dat er bij de aanbesteding van de zorg strengere eisen gesteld zullen worden. "De burger moet geen last hebben van onderling gedoe achter het loket. Er moet beter afgestemd en samengewerkt worden."

Seniorenraad

Voorzitter Geert Renkema van de seniorenraad Emmen is vooral bezorgd over de vraag hoe een groeiend aantal ouderen langer thuis kan blijven wonen, maar tegelijk ook voldoende zorg kan krijgen. "Daarvoor moeten er, meer dan nu het geval is, huizen aangepast worden. Dat moeten de gemeente en de woningcorporaties nog serieuzer oppakken."
Renkema maakt zich ook zorgen over de mantelzorgers. "De behoefte groeit en er wordt nu al een heel zwaar beroep op die mensen gedaan. En dan heb je nog een groeiende groep ouderen die helemaal geen mensen in hun omgeving heeft die als mantelzorger beschikbaar zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.