Overzicht: fatale medische missers in Drentse ziekenhuizen

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (Rechten: Google Streetview)
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen zijn in de afgelopen drie jaar twaalf mensen overleden door een medische misser. Dat zou blijken uit onderzoek van het RTL Nieuws.
RTL kreeg, na een jarenlange juridische strijd, een lijst met het aantal ziekenhuisdoden in handen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
In de ziekenhuizen van Treant, met vestigingen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal zou het in totaal gaan om vijftien doden. In de ziekenhuizen van Isala, waaronder ook het Diaconessenhuis in Meppel valt, gaat het om 22 doden.

Te laat gemeld

Medische missers moeten altijd gemeld worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar volgens RTL doen ziekenhuizen dat niet altijd op tijd, of in sommige gevallen helemaal niet.

Onder de pet

"In de lijsten staat dat de afgelopen drie jaar van 1214 patiënten is gemeld dat ze zijn overleden door een zogeheten calamiteit. Maar op grond van berekeningen van instituut Nivel blijkt dat in dezelfde periode ongeveer 3.000 ziekenhuispatiënten het slachtoffer moeten zijn geworden van medische missers", aldus RTL. "Ziekenhuizen houden dus ongeveer 60 procent van deze gevallen onder de pet."
Reacties van de ziekenhuizen op het nieuws over de ziekenhuisdoden zijn te lezen op de website van RTL Nieuws.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.