Zoon kunstenares Maya Wildevuur wil geld van zijn moeder

Maya Wildevuur zou volgens haar zoon niet betalen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Maya Wildevuur zou volgens haar zoon niet betalen (Rechten: archief RTV Drenthe)
HOOGHALEN/MIDWOLDA - Kunstenares Maya Wildevuur uit Midwolda is haar zoon en schoondochter, eigenaars van galerie Wildevuur in Hooghalen, geld verschuldigd.
Dat stelden Philip Wildevuur en zijn partner Pascalle Verhees in een kort geding dat ze aanspanden tegen de kleurrijke kunstenares.
Jaren in onmin
De twee partijen leven al jaren met elkaar in onmin. Philip wil van zijn moeder 40 procent van de inkomsten zien over de door haar uitgeleende schilderijen die voorheen onderdeel waren van de kunstuitleen van de galerie.
Geen cent ontvangen
Die schilderijen haalde Maya Wildevuur in december 2014 op uit Hooghalen. Dat stonden Philip en Pascalle toe, op voorwaarde dat Maya een deel van de inkomsten over de langlopende kunstuitleencontracten aan hen overmaakte. Volgens hen mailde zij daarmee akkoord te gaan, maar hebben zij nog geen cent ontvangen. Ook geeft Maya op hun verzoek geen inzage in haar administratie.
Te weinig gedaan
De advocaat van de kunstenares stelde dat Maya nog niet heeft betaald, omdat zij omgekeerd vindt dat haar zoon en schoondochter haar nog honderdduizenden euro's verschuldigd zijn. Ze vindt dat zij te weinig hebben gedaan voor de kunstuitleen, waardoor klanten en inkomsten drastisch terugliepen na hun overname.
Beslag op rekeningen
Dat verwijt maakt Wildevuur haar zoon en schoondochter al jaren. In 2005 sloten beide ruziënde partijen een overeenkomst, die weer tot nieuwe conflicten leidde. In 2013 liet Maya Wildevuur daarom het contract ontbinden en beslag leggen op bankrekeningen, schilderijen en auto's van de galerie. Ze spande ook een bodemprocedure aan.
Rustig afwachten
Philip Wildevuur vindt echter dat de afspraken in de e-mails losstaan van die bodemprocedure en spande een kort geding aan om tijdig het boekjaar van de galerie te kunnen afsluiten. De advocaat van zijn moeder ziet echter het belang niet in van een kort geding. "Er moeten nog zo veel schadeclaims worden afgehandeld. We kunnen rustig afwachten."
De rechter doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.