Oud-Statenlid Ziengs moet 22 maanden de cel in

Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Oud-Statenlid Berthold Ziengs is in hoger beroep veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf.
Volgens het gerechtshof in Leeuwarden heeft Ziengs als directeur van het bedrijf Tecumseh 4,5 jaar lang de Belastingdienst opgelicht, facturen vervalst en geld witgewassen. Hij zou daarmee zo’n 600.000 euro hebben opgestreken.

'Ernstige misdrijven'

"Dit zijn ernstige misdrijven, waarmee de integriteit van het financieel en economisch verkeer wordt aangetast", schrijft het hof in het arrest. Zijn toenmalig lidmaatschap van Provinciale Staten vindt het hof niet strafverzwarend omdat de misdrijven geen verband hielden met zijn politieke carrière.

Ziengs ontkent

Ziengs heeft de fraude, oplichting en het witwassen altijd ontkend en stelde dat hij ernstig heeft geleden onder de media-aandacht voor de strafzaak. Het hof neemt het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt en vindt niet dat hij een lagere straf moet krijgen vanwege alle aandacht.
Die straf staat gelijk aan het vonnis van de rechtbank in 2013. Die oordeelde dat Ziengs puur uit hebzucht en financieel gewin handelde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.