Vakbond: 'Bigbrotherproef' TVM schendt privacy chauffeurs

De ogen van vrachtwagenchauffeurs worden in de gaten gehouden met een eyetracker (Rechten: Van Oost Media)
De ogen van vrachtwagenchauffeurs worden in de gaten gehouden met een eyetracker (Rechten: Van Oost Media)
HOOGEVEEN - "We gaan door met onze cameraproef, tenzij de rechter anders beslist." Dat zegt Jaap Stalenburg, woordvoeder van TVM.
FNV daagt de Hoogeveense verzekeraar voor de rechter. De vakbond wil dat TVM stopt met het installeren van eyetrackers en dashboardcamera's in vrachtwagencabines. Volgens de bond overtreedt TVM de privacywetgeving.
"Omdat TVM deze sommatie negeert, zullen wij een juridische procedure starten tegen TVM. Ook deelnemende werkgevers kunnen een procedure tegemoet zien", zegt Egon Groen van FNV.

FNV: 'Bestrijd de oorzaken'
FNV hecht belang aan verkeersveiligheid, maar is tegenstander van de proef van TVM. Groen: "Het is symptoombestrijding, in plaats van dat het de oorzaken aanpakt. De afgelopen jaren is er al veelvuldig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vrachtwagenongelukken."
Dichtvallende ogen
Volgens FNV blijkt uit onderzoek dat bij ongelukken vaak dezelfde achterliggende oorzaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en afleiding. "TVM spant met zijn proef het paard achter de wagen. Het bestrijdt symptomen zoals dichtvallende ogen, in plaats van dat het iets aan de oorzaken doet, zoals vermoeidheid."
Negatieve reacties op social media
Jaap Stalenburg van TVM: "Ik hoor geen negatieve reacties op de werkvloer. Ook de ondernemingsraad heeft positief ingestemd met de proef. Alleen op social media lees ik negatieve reacties. TVM is te allen tijde bereid om rond de tafel te gaan met de vakbond."
Afrekencultuur
De vakbond vreest verder dat de gegevens later alsnog tegen de chauffeurs gebruikt zullen worden. Groen: "Te vaak is er in deze sector sprake van een afrekencultuur. Er is een reëel risico dat de chauffeur wordt afgerekend op basis van de gegevens die deze apparatuur genereert."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.