Nieuw-Dordrecht en Emmerhout krijgen zelf wat te zeggen over begroting

EMMEN - Ze zijn de eerste in de gemeente Emmen die iets te zeggen krijgen over de besteding van budgetten in hun dorp en wijk: Nieuw-Dordrecht en Emmerhout.
Vanavond werd bekend dat zij aan de slag mogen met een burgerbegroting.

Burgerbegroting

Een burgerbegroting houdt in dat een dorp of wijk zelf mag bepalen hoe een bepaald gedeelte van het budget van de gemeente besteed wordt. Wethouder Bouke Durk Wilms noemt het een bestuurlijk experiment voor 2017 en 2018.
Emmerhout ontvangt in 2017 110.000 euro, voor Nieuw-Dordrecht is dat 38.000 euro. In 2018 zijn de bedragen wat lager, dan krijgt Emmerhout 69.000 euro en Nieuw-Dordrecht 19.000 euro.

Bestedingsplan

Het is niet zo dat het geld zomaar naar de bankrekening wordt overgemaakt. "Er moet eerst een bestedingsplan gemaakt worden, op basis daarvan krijgen ze het geld", vertelt Wilms. Dat plan moet voor 1 oktober zijn ingeleverd en moet in samenspraak met inwoners gemaakt worden.

Welke budgetten?

Het is aan Wijkbelangen Emmerhout en Dorpscoöperatie Nieuw-Dordrecht om aan de slag te gaan met het geld, maar ze hebben niet over alle budgetten zeggenschap. "Heel veel zaken zijn al contractueel belegd, zoals onderhoud van het groen door de Emco. Als we dat overhevelen moeten we daar wel afspraken met hen over maken", vertelt Wilms.
"Maar bijvoorbeeld budgetten voor plattelandsontwikkeling of het zorgbudget, daar kunnen ze mee aan de slag", voegt hij daar aan toe.

Begraafplaats

In Nieuw-Dordrecht zien ze de komst van een burgerbegroting helemaal zitten. "Het is goed om met de burgers in het dorp te kijken naar zaken die we kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld het verwijderen van bladeren. Je merkt toch dat de gemeente dat meer in grote lijnen doet en er zo af en toe wat blijft liggen", vertelt Hermen Reurink. Hij is voorzitter van de Dorpscoöperatie Nieuw-Dordrecht.
Het budget onderhoud van de begraafplaats wil het dorp graag overnemen. "We hebben een werkgroep die daar al heel actief bezig is, we willen graag dat budget overnemen, zodat we misschien ook geld overhouden. Dat kunnen we misschien investeren in dingen die we anders niet kunnen doen."

Ruzie in het dorp?

"Het wordt een lastig plan", lacht Reurink over het feit dat er nu een bestedingsplan gemaakt moet worden. Want hoe zorgt hij ervoor dat het hele dorp achter de plannen voor besteding van het budget staat?
"We gaan in juni presenteren wat wij mogen en proberen een aantal werkgroepen te maken. We moeten uiteindelijk het gebied in grote proporties bekijken met werkgroepen en we moeten het uiteindelijk met het dorp doen."
In 2018 evalueert de gemeente het experiment met de burgerbegroting.

Experimenten

Er wordt niet alleen in Emmen geëxperimenteerd met de burgerbegroting. Onder andere in Amsterdam en Den Haag zijn ze ook bezig met zulke initiatieven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.