Bezuiniging op bibliotheken Tynaarlo uitgesteld

VRIES - De bezuiniging op de bibliotheken in de gemeente Tynaarlo wordt een jaar uitgesteld.
Op fractievoorzitter Oscar Rietkerk van GroenLinks na steunde de hele raad voor een motie van de coalitiepartijen om het bibliotheekplan te vertragen. Verantwoordelijk wethouder Miriam van Dijk is blij met de extra tijd: "Het is lastig. We wachten bijvoorbeeld samen met de bibliotheken op een besluit van de provincie over de financiering van de bibliotheken."

Handtekeningen

Aan het begin van de vergadering werden namens de inwoners van Tynaarlo 825 kaarten met een handtekening aangeboden tegen de bezuinigingen. Barbara Bakker uit Eelde overhandigde de handtekeningen aan burgemeester Marcel Thijsen. "De gemeente heeft geld over en burgers mogen bepalen waar een bedrag 750.000 euro naartoe gaat. Wij willen dat de helft van dat bedrag naar de bibliotheek gaat", aldus Bakker.

Bezuiniging

Al sinds 2014 wordt gesproken over de bezuinigingen op de drie bibliotheken in de gemeente Tynaarlo. De gemeente wil de subsidie halveren. "Het is funest. Mensen moeten langer wachten voor ze een populair boek kunnen lenen. Bovendien wordt het aantal boeken kleiner en je kunt niet meer zoeken in de bibliotheek", somt Barbara Bakker de nadelen op.

Twee jaar uitstel

Een motie van de oppositie om de bezuiniging nog langer uit te stellen haalde het niet. "Dat de coalitie nu ook met een motie voor uitstel van de bezuiniging komt, zie ik als motie van wantrouwen aan het adres van wethouder Van Dijk", aldus raadslid Renate Zuiker van GroenLinks.
Fractievoorzitter Gezinus Pieters van de VVD reageert na afloop van de vergadering laconiek: "Als we dat willen, komen we wel met een echte motie van wantrouwen, dat is voor iedereen veel duidelijker." De VVD toont begrip voor de wethouder. "Het is erg complex", aldus Pieters.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.