'Ondernemers doen te weinig aan beveiliging van hun computers'

ASSEN - Het zal je als noordelijke ondernemer overkomen: ongenode gasten kraken je computersysteem en stelen klantgegevens. Of misschien wel erger: je bedrijfsgegevens. Dan heb je als bedrijf een probleem.
Edwin van Andel van het bedrijf Zerocopter is hacker. Hij probeert op aanvraag een computersysteem te kraken. En de kans dat bedrijven daadwerkelijk worden gehackt, is groot volgens hem. "Het is slecht gesteld met de beveiliging. Als ik om mij heen kijk, is bijna alles wat wij testen lek. Mensen doen bijvoorbeeld hun updates niet, waardoor er fouten ontstaan."

Congres

Tijdens een congres over de beveiliging van computers zaten hackers en noordelijke ondernemers bij elkaar in De Nieuwe Kolk in Assen. Om ze bewust te maken van de gevaren.
Volgens Stefan Zevenberg van het Asser IT-bedrijf Newcomm IT worden de gevaren onderschat. "Ik denk dat het goed is om je zorgen te maken. Het zijn tenslotte ónze gegevens, die gemakkelijk te verkrijgen zijn. We moeten die organisaties ook aanspreken op het feit dat ze deze gegevens goed bewaken."

100 procent

Maar de vraag is of een computersysteem voor honderd procent te beveiligen is? Nee, zegt Edwin van Andel. "Niks is 100 procent veilig. Dat klinkt heel hard, maar alles is bijna lek. Je kan wel zo veel mogelijk barrières opwerpen om inbraak te voorkomen".
Volgens Zevenberg is er wel wat aan te doen. "Honderd procent beveiligen is lastig, maar je kunt wel tot 98 procent komen".
Volgens Zevenberg en Van Andel is een goede beveiliging nog altijd beter dan dat je gegevens op straat liggen. Dat zorgt voor imagoschade.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.