Historische houtloods CH De Wolden bijna klaar: 'Het is een hele puzzel'

VEENINGEN - Nog een paar weken en dan is de 135 jaar oude houtloods klaar voor gebruik.
De Zaanse houtloods
van het Concours Hippique dat jaarlijks in Veeningen wordt gehouden.
"De loods zou anders gesloopt worden en dat vinden we zonde", zegt vice-voorzitter van het concours, Peter Pluijter. "De loods past goed in deze landelijke omgeving hier. En is een mooie toevoeging op ons concours in de hele entourage."
De houtloods is oorspronkelijk negentig meter lang en tien meter hoog, op het terrein in Veeningen wordt de loods ingekort tot zeventig meter. "We wilden de oorspronkelijke staat terugbrengen met de dakpannen en er zat wat afval enzovoort tussen, dus werd hij korter."

'Pand is uniek'

De houtloods is volgens een kenner een bijzondere: "De loods is een restant van de wereldberoemde houtzagerijen in de Zaanstreek. Daar zijn er nog maar weinig van en dat maakt het pand uniek", aldus Jan Piet Bloem van de Vereniging Zaans Erfgoed.
De ooit zo florerende houtzagerijen in het centrum van Zaandam gingen na 1950 ten onder door concurrentie uit het buitenland. Ook het bedrijf Dekker waar deze houtloods vandaan kwam, moest de deuren sluiten.

Marktplaats

Na een openbare veiling werd de loods afgebroken en na transport per schip in Hoogeveen weer opgebouwd bij houthandel Robaard en de Jonge. Deze houthandel is inmiddels gestopt en gesloopt en de architect van het terrein waar woningen komen, zette de loods vervolgens op marktplaats. En zo belandde hij bij de stichting Concours Hippique De Wolden. "Het is een hele puzzel om hem op te bouwen. Zo moest alles gemerkt worden om het in dezelfde constructie hier op te bouwen", aldus de vice-voorzitter.

Jaloers

"Hier zullen andere concoursen jaloers op zijn, in de goede zin van het woord. Ik ben nu 68 en was van plan om 100 te worden, en ik hoop dat de loods er dan nog steeds staat", lacht Pluijter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.