Geschiedenisleraar Johan Zielstra zoekt in Rusland naar sporen van Berend Botje

ZUIDLAREN - Johan Zielstra is afgelopen maand op reis geweest, op zoek naar sporen van Lodewijk van Heiden uit Zuidlaren.
Zielstra maakt een documentaire over Lodewijk van Heiden, de enige zeeheld die Drenthe heeft gekend. Het lied
Berend Botje
is zeer waarschijnlijk op hem gebaseerd.

Russische vloot

Zielstra is geschiedenisleraar in Assen en maakte al meerdere documentaires. Hij zocht in de Russische plaatsen Sint Petersburg en Kronstadt naar Van Heiden. Later bracht zijn zoektocht hem naar Tallinn in Estland en Helsinki in Finland.
De zoektocht begon in Sint Petersburg. "In de begintijd heeft hij daar gewerkt op de Russische vloot. We begonnen bij het marinemuseum, dat een heel grote collectie heeft."

'Hij was een buitenlander'

In het marinemuseum was veel te vinden over de Russische deelname aan de Slag bij Navarino in 1827. Dat was een beslissende slag, die de Griekse onafhankelijkheid inleidde. Van Heiden zou hier een cruciale rol in hebben gespeeld. "Dat dacht ik ook", zegt Zielstra. "Maar de Russen hebben dan toch de neiging om zijn rol kleiner te maken. De ondercommandant staat er bijvoorbeeld wel heel prominent met een schilderij."
Na een beetje doorvragen kreeg Zielstra toch twee schilderijen van Van Heiden te zien. "Toen vroeg ik aan de man die wat dingen voor mij regelde waarom die niet gewoon in het museum hingen? Tja, hij was een buitenlander, zei hij."

Griekenland

In Griekenland wordt Van Heiden nog wel geëerd. In dat land staat hij bijvoorbeeld op een postzegel en is er een straat naar hem vernoemd. In oktober gaat Zielstra naar Griekenland om sporen van Van Heiden te zoeken.
De reis van Johan Zielstra maakt deel uit van een project van het Drents Archief en het Nederland-Rusland Centrum in Groningen.

Wilt u meer horen over Zielstra's zoektocht naar enige zeeheld uit Drenthe? Luister dan zondag om 14.00 uur naar ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.