Mister TT herenigd met motor van zijn vader: 'Het is fantastisch'

ASSEN - Een bijzondere verrassing voor 'Mister TT' Jaap Timmer uit Assen vanochtend. Hij is herenigd met de motor van zijn vader Geert Timmer, die hij zelf uit het oog was verloren.
"Ik heb 'm op foto's gezien. Waarvan ik boekjes heb, maar ik heb hem nog nooit in het echt gezien, en dan staat ie daar. Dat is een hele bijzondere ervaring", reageerde Timmer verrast.
De motor werd onlangs gekocht door veilingmeester John Searle, die betrokken is bij de veilingsite Catawiki. Searle was zeven jaar bezig om de motor, een New Imperial Grand Prix uit 1933, te bemachtigen. In december vorig jaar lukte dat. "Het was DE snelste motorfiets in de 250cc klasse vroeger. Geweldig dat je zoiets kunt vinden", zegt Searle.

Historisch materiaal

In 1932 werd Geert Timmer, de vader van Jaap, tijdens de TT races Nederlands Kampioen op een ‘New Imperial’. In 1933 is een replica van de TT motor in Londen onthuld en in het bezit gekomen van Geert Timmer. Sinds de Tweede Wereldoorlog is deze motor in het bezit van een familie in Zwolle. Jaap Timmer wist tot de dag van vandaag niet waar deze oude motor van zijn vader was.
Caleidoscoop van ervaringen
"Dat brengt herinneringen aan mijn vader in de eerste plaats. Aan de eerste jaren van de TT, aan ons bedrijf, kortom een caleidoscoop van ervaringen gaan door je heen en dan ben ik even stil", vervolgt Timmer. "Ik hoef hem zelf niet zo nodig te hebben. Ik wil hem heel graag in het TT museum zien staan. Maar laat dat geen afbreuk doen aan het feit dat ik John heel dankbaar ben dat hij hem gevonden heeft."

Samenwerking

Het TT Festival en Catawiki werken sinds kort samen. Er worden gezamenlijk twee veilingen georganiseerd. Een TT Motorenveiling en een TT-veiling voor het TT museum. Een deel van de opbrengst van laatstgenoemde veiling gaat rechtstreeks naar het TT Museum. Jaap Timmer is ‘chairman of the board’ van het TT Museum.

Bocht

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog behaalde Geert Timmer een aantal successen in de motorsport. Tijdens de TT Assen van 1926 werd hij eerste in de 175 cc-klasse en in 1931, 1932 en 1936 was hij beste Nederlander in de 250 cc-klasse. Op het TT circuit zijn een bocht en een tribune naar hem vernoemd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.