Bomenkap Sterrebos in Frederiksoord: 'Je beschadigt gewoon nesten'

Een gekapte boom (Rechten: Andries Ophof / RTV Drenthe)
Een gekapte boom (Rechten: Andries Ophof / RTV Drenthe)
FREDERIKSOORD - De Maatschappij van Weldadigheid is bomen aan het kappen in het Sterrebos in Frederiksoord. Niet iedereen is daar blij mee.
Op de Facebookpagina van Wilhelminaoord ontstond een hevige discussie. "We zijn niet zozeer tegen het kappen van bomen of tegen de Maatschappij. Maar kappen in het broedseizoen houdt veel mensen bezig", zegt Janny Bisschop uit Wilhelminaoord. "Er lopen veel reeën en dassen met jongen, dit baart mij veel zorgen."

'Winter is te nat'

De Maatschappij van Weldadigheid zegt bewust in deze tijd van het jaar te kappen. "In de winter is het vaak te nat en heb je te maken met een kwetsbare bodem", reageert directeur Jan Mensink. "Zolang ik al bij de Maatschappij ben, doen we dat al."
Volgens Mensink is er vanuit het Rijk een gedragscode voor bosbeheer opgesteld. Daarnaast wordt er door een deskundige een inventarisatie gemaakt voordat gekapt wordt. "Die inventarisatie wijst uit waar nesten, burchten, holen en bijzondere planten zitten."

'Je beschadigt nesten'

Bisschop vindt dit niet voldoende. "Het feit dat je je aan de gedragscode houdt, betekent nog niet dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving", zegt ze. "Je kunt wel een inventarisatie maken, maar door bijvoorbeeld begroeiing zie je niet alles. Je beschadigt gewoon nesten, daar hebben we ook bewijsmateriaal van." Mensink stelt dat de Maatschappij de bomenkap altijd heel zorgvuldig uitvoert.

Actie?

Voor Bisschop blijft het niet bij een discussie op Facebook. "We zijn bezig om een dossier aan te leggen en hebben verschillende instanties geïnformeerd over deze kap", vertelt ze. "We zijn aan het uitzoeken wat we verder nog kunnen ondernemen."
Mensink wacht eventuele acties af. "We zien het wel op ons afkomen, het is ieders goed recht. Maar van handhavers hebben wij nog geen melding gehad, niks."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.