Alternatief plan voor windmolens gepresenteerd: 'We gaan een enorme stap zetten'

2E EXLOËRMOND - In Zwartemeer wordt vanavond een plan gepresenteerd om minister Kamp van Economische Zaken van de voordelen van een zonnepark te overtuigen.
Tegenstanders hopen zo te voorkomen dat in de Veenkoloniën een windpark verrijst.


'Enorme stap'

"Vanavond gaan we een enorme stap zetten", zegt Jan Nieboer van de actiegroep Tegenwind Veenkoloniën. "We gaan de Stichting Sociaal Energie Landschap promoten en uitdragen."
De stichting wil van Nederland het meest succesvolle duurzame energieland van Europa maken. Maar in de plannen van de stichting is geen ruimte voor windenergie. "We leggen een basis voor heel Nederland, waarmee we alle windmolenplannen achter ons kunnen laten", aldus Nieboer. De actievoerder maakt er al lange tijd geen geheim van dat hij liever een zonnepark ziet verrijzen in de Veenkoloniën dan een windpark.

Lees ook:
Actie tegen windpark Veenkoloniën: 'Wij worden monddood gemaakt'
Duurder
En inmiddels zijn er ook plannen voor zonneparken bij vliegveld Eelde en bij het TT Circuit. Maar zonneparken zouden wel duurder zijn dan windparken. "Uit ervaringen tot dusver blijkt dat zonne-energie veel duurder is dan windenergie", zegt econoom Machiel Mulder. "Voor zon wordt twee keer zo veel subsidie betaald als voor wind."
Wel wordt zonnestroom langzamerhand goedkoper volgens de econoom. "Maar dat gaat niet zo snel dat een zonnepark binnen een paar jaar kan concurreren met een windpark voor hetzelfde subsidiebedrag." Mulder denkt daarom dat het voorlopig toch verstandig is in te zetten op windparken.

Minder ruimte

Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën is het daarmee niet eens. Volgens hem kunnen zonneparken wel degelijk concurreren met windparken. Tegenstanders van windparken beweren bovendien dat een zonnepark veel minder ruimte in beslag neemt dan een windpark met hetzelfde vermogen. Dat klopt volgens milieuwetenschapper Harro Meijer. "Maar als een gebied vol ligt met zonnecellen kun je er niks meer mee doen. Wanneer er windmolens staan, kun je de grond nog gebruiken als landbouwgebied."

Lees ook:
Laatste gesprekken over windturbines in Veenkoloniën: 'Landschap wordt verkracht'
Overdreven
Bovendien is de ruimte die een windpark in beslag neemt een beetje overdreven door de tegenstanders, meent Meijer. "Als je strikt kijkt naar hoeveel ruimte de windmolens in de Veenkoloniën nodig hebben, heb je het over 2.500 hectare", zegt Meijer. Tegenstanders zouden beweren dat de molens 10.000 hectare in beslag nemen, maar dat klopt volgens Meijer dus niet.

IJzers in het vuur

Toch ziet Jan Nieboer zijn kansen schoon voor een zonnepark. "We hebben nog zoveel ijzers in het vuur. Als het straks tot de Raad van State komt, hebben wij een plan klaarliggen. Daar zeggen zij dan van: windenergie hoeft niet meer, pak het plan van Sociaal Energie Landschap maar", aldus Nieboer.
Het plan van Stichting Sociaal Energie Landschap wordt vanavond om half acht gepresenteerd in Sportlandgoed in Zwartemeer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.