Natuurlijke hapjes vervangen 'chemische' shakes in zorgcentra Interzorg

ASSEN - De shakes die de cliënten van Interzorg kregen, bleven vaak onopgedronken staan. Ze zijn simpelweg te vies volgens de medewerkers van de Drentse zorggroep.
Toch zijn de shakes belangrijk voor voor een groot aantal cliënten, omdat er belangrijke aanvullende eiwitten in zitten. De koks van de locatie Anholt in Assen bedachten er iets op: lekkere natuurlijke hapjes die de eiwitrijke shakes vervangen.

Alternatief

Vanaf morgen krijgen zo'n honderd cliënten van Interzorg vier keer per dag alternatieve hapjes waar veel eiwitten in zitten. De hapjes worden gemaakt in de keuken van de Anholt in Assen en worden dan verdeeld over de negen locaties in Noord- en Midden-Drenthe van Interzorg.
Ondervoedingsrisico
De voeding is vooral bedoeld voor cliënten met (beginnende) dementie. Die lopen namelijk het risico om ondervoed te raken. Er is geprobeerd om de drinkvoeding die de ouderen eerst kregen lekkerder te maken door smaakjes toe te voegen, zoals banaan, chocolade of aardbei. Maar dat hielp niet, want de shakes voelen niet natuurlijk aan in de mond en smaken als een chemisch goedje.

Haute cuisine

De nieuwe hapjes zijn hip, zo is er zijn er bijvoorbeeld verschillende smoothies, makreelkoekjes en een gevuld eitje met zalm. Maar ook zijn er gebakjes bij de koffie en gehaktballetjes. Bijna alle gerechten zijn gemaakt met seizoen- en streekgebonden gerechten. De bewoners krijgen verspreid over de dag vier van deze kleine, natuurlijke gerechten. "In verhouding zijn ze ook goedkoper dan de drinkvoeding, omdat wij ze zelf maken. We hebben de vakkennis in huis en kunnen heel efficiënt werken", zegt Roelof Bos van Interzorg.

Genietmoment

Het keukenteam van Interzorg heeft de nieuwe dieetlijn ontwikkeld in overleg met een diëtiste en een verpleeghuisarts. Zo hopen ze dat eten weer een genietmoment wordt voor de bewoners en dat ze toch de benodigde voeding binnen krijgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.