Advocaat nabestaanden Molukse treinkaping: iedereen heeft getekend voor deze koers

ASSEN - Advocaat Liesbeth Zegveld heeft drie nabestaanden van Molukse kapers niet aan de kant gezet. Journalist Jan Beckers beschuldigt haar daarvan. Zegveld stond hen eerder bij om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen voor fouten bij de beëindiging van de gijzeling.
Advocaat Zegveld gaat door met de zaak tegen de Staat met twee van de vijf families van de kapers.

Aan de kant gezet?

Volgens journalist Jan Beckers heeft Zegveld drie nabestaanden van Molukse kapers als cliënt aan de kant gezet. Zegveld voerde eerder een zaak tegen de Nederlandse Staat voor vijf nabestaanden om erkenning te krijgen voor fouten die zijn gemaakt bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt. Nu gaat het alleen nog om gebruik van buitenproportioneel geweld tegen de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja.
Nabestaanden van Minggus Rumahmory en Ronnie Lumalessil en overlevende kaper Junus Ririmasse zouden niet langer worden bijgestaan.

Zwart op wit

"Iedereen heeft getekend voor deze aanpak, inclusief Jan Beckers," zegt Zegveld. "Het is in ieders belang om door te gaan met de meest haalbare zaken. Wellicht kunnen we daarna doorgaan met de andere zaken."
Volgens Zegveld is het een lastige en gevoelige zaak. "De zaak loopt tegen verjaring aan. Juist dan is het van belang om alleen zaken te behandelen waarover geen twijfel bestaat," zegt de advocaat.

Beckers geen belanghebbende

Ze wijst er op dat Beckers geen cliënt is en dat het niet aan hem is om over de zaak te beslissen. "Jan Beckers heeft de feiten verzameld over de kaping en dat heeft hij ook heel goed gedaan. Het is zijn kindje. De twee nabestaanden die doorgaan met de rechtszaak kunnen het minder goed met hem vinden. Daardoor heeft hij wellicht minder grip op de zaak. Ik vind het een beetje kinderachtig dat hij nu met modder gooit."
Nabestaande Nona Lumalessil, zus van een overleden kaper en een gearresteerde kaper, kan het volgens haar ook niet goed vinden met de anderen.
De zaak komt in het najaar voor bij de rechtbank in Den Haag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.