Operatie Scheper Ziekenhuis afgeblazen vanwege vastgeplakt kunstgebit

Bij een operatie mag je geen kunstgebit in (Rechten: archief RTV Drenthe)
Bij een operatie mag je geen kunstgebit in (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - Een kunstgebit heeft er vanochtend in het Scheper Ziekenhuis in Emmen voor gezorgd dat een operatie niet door kon gaan. Tot grote woede van de patiënt en haar man, die boos weg zijn gegaan.
Volgens de man liep zijn vrouw al enkele maanden met klachten, ze had nauwelijks tot geen stoelgang. Enkele weken geleden werden er enkele gezwellen zichtbaar en gingen de alarmbellen af bij de huisarts. Het gezwel moest zo snel mogelijk verwijderd worden.
In het meest gunstige geval zou het gaan om een poliep, in het minst gunstige geval om anuskanker. Bij een eerste behandeling van de chirurg werd duidelijk dat er meerdere inwendige gezwellen zaten, volgens de chirurg moest de behandeling verder onder narcose, zo meldt de man van de patiënt.
Gesprek
Vanochtend om 10.45 uur zou de operatie plaatsvinden. Om goedkeuring voor de operatie te krijgen, ging het echtpaar eerst dinsdag langs de anesthesist. Hier werd al gevraagd of mevrouw een kunstgebit had, dit werd volgens de man beantwoord met een ja.
De verbazing was dan ook groot toen vanochtend vlak voor de operatie opnieuw de vraag werd gesteld of de patiënt een kunstgebit had. Toen wederom de vraag met een ja beantwoord werd, zei de verpleegster dat ze niet zeker wist of de operatie door kon gaan.
Vastgeplakt
Toen de verpleegkundige terugkwam werd verteld dat het kunstgebit direct uit moest, maar dit was niet mogelijk omdat deze vast geplakt zit. De operatie kon dus niet door gaan. De man geeft aan ontzettend teleurgesteld te zijn over de gang van zaken van het Scheper Ziekenhuis.
Procedure
Een woordvoerder van Treant Zorggroep, waar het Scheper Ziekenhuis onderdeel van is, laat weten dat het een standaardprocedure is dat patiënten tijdens een operatie geen kunstgebit in mogen. "Deze kan tijdens een operatie loslaten en in iemands keel schieten."
Volgens de woordvoerder moet er in het gesprek van afgelopen dinsdag ook zijn gevraagd naar het kunstgebit en is het de bedoeling dat toen al is aangegeven dat het kunstgebit niet in mocht. Het ziekenhuis kan niet te gedetailleerd reageren vanwege de privacy van de patiënt, zo meldt de woordvoerder.
Onzeker
De man geeft aan dat ze vanmiddag bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis zijn geweest en dat ze weg gaan uit het Scheper Ziekenhuis en naar het ziekenhuis in Hardenberg willen. Hij vindt het vreemd dat zijn vrouw eerder wel is geopereerd met een kunstgebit en dat het nu opeens niet meer kan. Het ziekenhuis kan verder niet reageren op dit specifieke geval vanwege de privacy van de patiënt.
De man van de patiënt geeft aan dat als blijkt dat zijn vrouw kwaadaardige gezwellen heeft, dat hij tot alles in staat is. "Ik weet niet tot hoe hoog ik moet, maar dan zal ik zorgen dat het ziekenhuis verantwoordelijkheid neemt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.