Zoektocht naar geld voor draaiorgel gaat door: 'We zijn er nog lang niet'

ZUIDLAREN - Joris ten Have (22) uit Zuidlaren heeft zo`n twintig procent van het bedrag binnen dat hij nodig heeft voor de restauratie van zijn draaiorgel Het Vierkantje.
"Het Vierkantje is honderd jaar oud. Het orgel is in zo'n slechte toestand beland, dat het helemaal gerestaureerd moet worden. De kostenpost is zo'n 30.000 euro", vertelt Joris. Onder meer de blaasbalg moet worden vernieuwd omdat het leer is versleten. Daarnaast is het orgel deels aangetast door houtworm.


Specialistisch werk

"We zijn er nog lang niet", vertelt Joris. "Het duurt niet lang meer en dan komt er misschien niets meer uit. Dus een restauratie is wel nodig. Het draaiorgel moet helemaal uit elkaar. Het is heel specialistisch werk dat veel tijd in beslag neemt. In totaal is het orgel misschien wel twee tot drie maanden weg voor het onderhoud."


Lees ook:

Stichting

Om geld op te halen is een stichting in het leven geroepen. "Het is natuurlijk een fantastisch initiatief om samen met Joris dat orgel te behouden voor het nageslacht", vertelt Guus Ploeger, die betrokken is bij stichting Vrienden van draaiorgel Het Vierkantje.
"Wij hebben afgelopen jaar in overleg met Joris de stichting in het leven geroepen. We zijn nu druk doende om fondsen en particulieren aan te schrijven."

Droom uitgekomen

Volgens Ploeger is Joris met zijn 22 jaar een van de jongste orgelmannen van Europa. Zelf wist Joris als driejarig jongetje al dat hij orgelman wilde worden en die droom is inmiddels uitgekomen.
"Ik ben mijn eigen bedrijf gestart. Voor die tijd heb ik het als hobby gedaan. Maar nu ben ik in het dagelijks leven ook echt orgelman", vertelt de Zuidlaarder.

Lees ook:
20-jarige draaiorgelman uit Zuidlaren speelt Salsa Tequila

Positieve reacties

Als Joris op straat staat met zijn draaiorgel zijn de reacties meestal heel positief. "Ik krijg heel veel leuke reacties. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die het niet leuk vinden. Het is ook de manier waarop je het doet, of je mensen met je mee hebt of niet."
Ook al heeft een draaiorgel misschien niet een heel hip imago, oubollig is de muziek die Joris draait in elk geval niet. "Ik ben een van de vijf arrangeurs in Nederland die zelf muziekboeken schrijft. Ik probeer altijd de nieuwste muziek te hebben, uit bijvoorbeeld de top 40. Na de aanslagen in Parijs heb ik bijvoorbeeld meteen het nummer Imagine van John Lennon gemaakt", aldus Joris.

Doneren

Wie Joris wil helpen met de restauratie van zijn draaiorgel Het Vierkantje kan een bijdrage overmaken naar NL63 RABO 0307 5013 37, ten name van Stichting Vrienden van draaiorgel Het Vierkantje.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.