Gevangenis in Veenhuizen blijft definitief open

Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen (Rechten: RTV Drenthe)
Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen (Rechten: RTV Drenthe)
VEENHUIZEN - De gevangenis in Veenhuizen blijft open. In de rijksbegroting voor volgend jaar, waarover de VVD en de PvdA het in grote lijnen eens zijn, staat dat er 300 miljoen euro in politie en justitie wordt gestoken. Daarmee is de sluiting van sommige gevangenissen, waaronder Veenhuizen, van de baan.
Het plan om gevangenissen deels te sluiten stuitte eerder al op veel verzet in de Tweede Kamer. Commissaris van de koning Jacques Tichelaar zei eind maart al dat hij verwachtte dat de gevangenis in Veenhuizen open zou blijven, maar vanavond kwam het verlossende woord. "Een bevredigende uitkomst na een intensieve lobby", aldus de provincie.

Werkgelegenheid

De provincie noemt het openblijven van de gevangenis goed voor de werkgelegenheid. "De gevangenis in Veenhuizen biedt aan ruim 500 mensen werk. Daarnaast leveren vele toeleveranciers aan de gevangenis."
Lobby
Toen het bezuinigingsplan bekend werd gemaakt, reageerde Tichelaar fel. Hij dreigde de Drentse medewerking aan de opvang van vluchtelingen, windmolens en natuurplannen op te zeggen. Daarna volgden er protesten van medewerkers van de gevangenis en een politieke lobby. "Ik wil iedereen bedanken en complimenteren, we hebben met elkaar keihard gewerkt om dit resultaat te behalen", laat Tichelaar in een reactie weten.
Toekomst
Of de sluiting van de gevangenissen in de toekomst opnieuw ter discussie komt te staan, valt niet uit te sluiten. "We blijven waakzaam en houden de verkiezingsprogramma’s van de partijen nauwlettend in de gaten of ze daarin wel oog hebben voor de gevangenis," zegt Tichelaar daarover.
Rechtbank
Tichelaar weet nog niet of de financiering van rechtbanken ook genoemd wordt in de rijksbegroting. Onder meer de rechtbank in Assen werd vorig jaar met gedeeltelijke sluiting bedreigd, maar na hevig protesten kregen de rechtbanken extra geld toegezegd van minister Van der Steur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.