Waterleiding Maatschappij Drenthe moet bijna 13 miljoen afboeken na fiasco

ASSEN - De activiteiten van Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) in Indonesië zijn uitgelopen op een grote mislukking. Er zijn vele miljoenen geïnvesteerd en die moeten nu worden afgeboekt. Dertien miljoen euro in totaal.
Volgens interim-directeur Peter Glasbeek moeten de financiële cijfers van 2013 worden aangepast. In de maanden dat Glasbeek actief is, heeft hij duidelijk gekregen hoe het precies zat met de projecten in Indonesië. En dat was voor hem, maar ook voor het managementteam van het waterbedrijf, een verrassing.

Financieel puinruimen bij WMD

Verantwoordelijk voor alle buitenlandse projecten was voormalig directeur Karst Hoogsteen. Hij besliste zelf wat en hoeveel werd geïnvesteerd in Indonesië, zonder dat de eigen raad van commissarissen er weet van had. Een speciale commissie onder leiding van oud-minister Margreeth de Boer constateerde al dat de activiteiten in Indonesië ondoorzichtig waren en stopgezet moesten worden.
Volgens Glasbeek is het op dit moment even puinruimen. Zo'n dertien miljoen euro wordt van de reserves afgehaald. De projecten in Indonesië hebben in totaal zo'n veertig miljoen euro gekost. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar tien miljoen euro aan bijgedragen.

Miljoenen van de reserves af

Het miljoenentekort wordt van de reserves van de waterleidingmaatschappij afgeschreven. De consequentie is volgens Glasbeek dat er de komende jaren zuinig moet worden geleefd en dat nieuwe plannen moeilijker te realiseren zijn.
De tekorten hebben overigens geen consequentie voor de waterprijs. Volgens Glasbeek is die tak van het bedrijf kerngezond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.