Politiek Assen verrast door draai VVD Drenthe over FOC: 'gemiste kans'

ASSEN - Voor de één onaangenaam en voor de ander prettig. Maar een verrassing is het zeker voor politiek Assen, het 'nee' gisteren van de provinciale VVD-fractie tegen het Factory Outlet Center bij het TT Circuit.
"Dit hadden we niet verwacht, dit besluit op dit moment. Heel verrassend ja. Een tegenvaller, maar meer nog een gemiste kans", aldus ChristenUnie-raadslid Margreet Boersma.

Prematuur

Ook D66 vindt het moment 'zeer opmerkelijk'. "Assen moet nog verschillende brieven beantwoorden, die de provincie deze kant had opgestuurd. Daarom was een provinciaal besluit ook tot na de zomervakantie uitgesteld. Waarom dit nu ineens door de VVD naar buiten wordt gebracht, begrijp ik niet", aldus fractievoorzitter Bob Bergsma van D66. "Dit lijkt me wat prematuur."

Onverstandig

D66 wijst ondertussen op het gevaar van concurrentie van een andere plaats in de noordelijke regio. "We hebben als D66 een oproep gedaan over noordelijke afstemming. Maar ik hoor daar verder niemand over." Onverstandig, vindt Bergsma. "Want als het nu een 'nee' blijft voor deze locatie bij Assen, en er komt geen noordelijke afstemming, dan krijg je straks een FOC op vijftig kilometer afstand. En dan zijn we in Drenthe nog verder van huis."

VVD Assen houdt hoop

Het Asser VVD-raadslid Martin Rasker, die met zijn fractie eerder dit jaar wel voor het FOC stemde, houdt hoop dat het bestemmingsplan voor het Factory Outlet Center straks toch gewijzigd kan worden. Boos op zijn 'politieke broeders' in de Drentse Staten is hij niet. "Nee, zeker niet. Maar zij wegen het Drentse belang, wij kijken naar het belang van Assen. Er is nu op dit moment een meerderheid in Provinciale Staten tegen, maar wie zegt dat dat zo blijft? We gaan het zien."

'Ik tast in het duister'

De Asser PvdA-fractie, die onderling verdeeld is over een Factory Outlet Center, heeft eerst even 'extra tekst en uitleg' nodig, om goed te doorzien wat er nu aan de hand is. Fractievoorzitter Martin Sagel: "Ik tast in het duister, ik weet niet op basis waarvan de VVD nu ineens deze draai maakt. Ik moet geïnformeerd worden."

Daad bij woord?

Stadspartij PLOP was voorstander, maar Kees Boonzaaijer roemt de VVD-Statenfractie vanwege 'de snelle duidelijkheid'. "Of je nu voor of tegen bent, ik vind het belangrijker dat er nu duidelijkheid is. Het besluit over de zomervakantie heen tillen vond ik een slechte keuze. Dit duurde al te lang. En het lijkt nu nee te zijn. We gaan zien wat de vastgoedondernemers nu gaan doen in de binnenstad van Assen, met de chantage die ze gepleegd hebben in hun brieven. Die willen alleen geld steken in de stad, zonder een FOC. Nou moeten we zien of ze ook de daad bij het woord voegen", aldus Boonzaaijer.

'Mijn vrienden'

GroenLinks, SP en CDA prijzen de VVD-Statenfractie, al zijn ze wel verrast door de plotselinge koerswijziging van de liberalen in Provinciale Staten. "Ze worden ineens mijn vrienden", aldus fractievoorzitter Laura Punt van GroenLinks.
Wat Punt betreft is het verhaal FOC nu definitief over en uit. "Als de ondernemer zijn knopen telt, stopt hij ermee." Maar Punt vreest dat de discussie nog wel even voortduurt. "Het college van Assen is nog druk bezig met het bestuderen van brieven en heeft niet gezegd dat ze het verzoek aan de provincie om mee te werken intrekken. En initiatiefnemer Raymond Coronel heeft zijn plan ook nog niet teruggenomen. Dus het gaat gewoon verder."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.