Openbaar Ministerie: Tichelaar niet vervolgd voor vernietiging bewijsmateriaal

De aangifte tegen Tichelaar is geseponeerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
De aangifte tegen Tichelaar is geseponeerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar wordt niet vervolgd voor het vernietigen van bewijsmateriaal. Dat maakte het Openbaar Ministerie vanmiddag bekend.
Oud-journalist Gerard de Kleine van Dagblad van het Noorden deed vorige maand aangifte tegen de commissaris. Hij vindt dat Tichelaar de Archiefwet heeft overtreden, omdat hij telefoongegevens zou hebben vernietigd. Het gaat om contactgegevens uit de mobiele diensttelefoon van de toenmalige VVD-gedeputeerde Tanja Klip.

Eurochamp

De CdK deed dit volgens De Kleine omdat hij zo wilde verdoezelen dat Klip tijdens de affaire intensief contact had met de journalist.
De Eurochamp-affaire draaide om fraude bij gehandicaptensportorganisatie Eurochamp. Nadat die aan het licht kwam, bleek dat informatie over de zaak aan een DvhN-collega van De Kleine was gelekt. De Emmer journalist deed onderzoek naar het lek en verloor in 2009 zijn baan, omdat hij hiermee volgens de krant buiten zijn boekje ging.
Lees meer: Aangifte tegen CdK Tichelaar wegens vernietiging bewijsmateriaal in Eurochamp-affaire
Meineed
De Kleine, die stelt in zijn zoektocht naar het lek intensief samen te hebben gewerkt met Klip, deed in 2009 en 2012 aangifte van meineed tegen de oud-VVD-gedeputeerde uit Dalen. Volgens hem loog Klip tijdens het provinciale onderzoek naar het lek.
Het Openbaar Ministerie seponeerde destijds beide aangiften wegens gebrek aan bewijs. Dat is nu opnieuw het geval. 'Na bestudering van de stukken is het Openbaar Ministerie van mening dat er geen vervolg moet worden gegeven aan de aangifte door de heer De Kleine van 26 mei 2016, omdat een redelijk vermoeden van verdenking van een strafbaar feit ontbreekt' schrijft het OM in een toelichting.
Jacques Tichelaar is niet gehoord door de politie omdat daar geen aanleiding toe was, aldus een woordvoerder van het OM.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.