'Schadevergoeding Dutchbatveteranen kan nog jaren duren'

Archieffoto van Srebrenica waar Dutchbat actief was (Rechten: archief RTV Drenthe)
Archieffoto van Srebrenica waar Dutchbat actief was (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Mooie woorden, maar wat is de juridische betekenis ervan? Dat vraagt Jan-Willem Lenselink van Pals Letselschade in Emmen zich af na de uitspraken van minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
Tijdens de Nederlandse Veteranendag nam Hennis het op voor de Dutchbatveteranen en zei ze onder meer dat de missie in Srebrenica eigenlijk onuitvoerbaar was.
"Natuurlijk zal zij tijdens de speech niet aangeven wat de juridische betekenis is van haar woorden. Dat is ook niet iets wat je tijdens Veteranendag moet doen", zegt Lenselink. "Maar in de praktijk moet komende maanden wel gaan blijken, hoe de uitspraken van de minister zich gaan verhouden in de claims die al jaren lopen bij het ministerie van Defensie."
Lees meer: Hennis-Plasschaert: Opdracht Dutchbat was onuitvoerbaar
Mogelijk verandering
"Tijdens het indienen van de claims is aansprakelijkheid altijd afgewezen door het ministerie. Ze hebben dus in juridische zin nooit willen erkennen dat er fouten zijn gemaakt, of dat de zorg niet is uitgevoerd zoals het had gemoeten. Wellicht brengen de woorden van Hennis daar nu verandering in", aldus Lenselink.
Lees meer: 'Statement minister Hennis voelt als een enorme erkenning'
Miljoenen euro's
Lenselink staat een groep van ongeveer tweehonderd veteranen bij. "Als je kijkt welke schade zij lijden, is dat enorm. Het merendeel is arbeidsongeschikt en leidt dus inkomensverlies", zegt de letselschade-expert. Als Defensie inderdaad aansprakelijk wordt gesteld, dan worden er volgens Lenselink miljoenen euro's uitgekeerd aan de veteranen. Wel denkt hij dat het nog jaren kan duren, voor het zover is.

Dutchbat

Honderden Nederlandse Dutchbat-militairen waren gelegerd in Assen. Dutchbat had de opdracht om de enclave Srebrenica te beschermen. Ze konden niet voorkomen dat duizenden moslimmannen werden vermoord door Bosnische Serviërs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.