Oude graanvelden moeten terug in esdorpenlandschap van Drentsche Aa

ZEEGSE - Rogge, tarwe, haver en spelt terug in het boerenveld rond de Drentsche Aa. Daar zet het overlegorgaan van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap op in, samen met de Agrarische Natuurvereniging Drenthe.
Ze willen daarmee naar meer biolandbouw in het Drentsche Aa-gebied, waarbij natuur en landbouw elkaar niet in de weg zitten, maar elkaar juist aanvullen. De granen moeten vervolgens, in samenwerking met de bakkers uit de streek, verwerkt worden tot streekproducten, die weer interessant zijn voor de toerist.

Graanvelden op de essen

Doel is om de landbouw in het gebied ook extra broodwinning te geven, op een manier die past bij het beek- en esdorpenlandschap. "Vroeger had je graanvelden op de essen. Dat beeld is helaas verdwenen. En die traditionele bewerking van de essen, dat zouden we graag terugzien", aldus voorzitter Hendrik Oosterveld van het overlegorgaan Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Extra beleving

Volgens Oosterveld gaat het ook om 'een stukje extra beleving' van het gebied, als straks de oude landbouwgewassen terug in het veld zijn. "Voor toeristen is het een belevenis, die graanvelden. En als ze na het zien van die velden ook nog in het gebied zelf de streekeigen producten kunnen eten of kopen, zoals roggebrood of speltbrood, dan kunnen ze het gebied ook echt beleven", zegt Oosterveld.

Lokale bakkers

Volgens Jan Reinder Smeenge, zelf boer in Zeegse en bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging Drenthe, zijn inmiddels vier boeren in het gebied bezig met rogge en spelt. Dat moeten er meer worden. Maar dat is afhankelijk van de afzetmarkt. "We zijn in gesprek met zo'n zes tot zeven lokale bakkers en we hebben een ambachtelijke molenaar in Kropswolde die speciaal gecertificeerd is. Nu moeten we er met z'n allen een keten van proberen te maken, waarbij we een lokaal product afzetten naar de consument", aldus Smeenge.

Meer geld

Zelf heeft Smeenge buiten Zeegse op de es inmiddels een paar hectare tarwe in het veld staan. Hij hoopt dat dit beeld de komende jaren meer en meer in het Drentsche Aa-gebied te zien is.
Op de verdienste zit het volgens hem zeker niet vast. "Nu krijgt de boer die rogge verbouwt er ook wat meer voor. Daarom is het ook aantrekkelijk voor de boer om het te doen. Er moet natuurlijk wel wat verdiend worden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.