Hoogeveens stel steekt eigen huurwoning in brand: celstraffen geëist

Het OM verdenkt het duo van het in brand steken van de eigen huurwoning (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Het OM verdenkt het duo van het in brand steken van de eigen huurwoning (Rechten: Archief RTV Drenthe)
HOOGEVEEN – Ze wilden uit hun huurhuis en eisten van van woningstichting Woonconcept een andere woning. Reden voor een 34-jarige man en zijn 30-jarige vriendin uit Hoogeveen om hun huurwoning in brand te steken.
“Als de brandweer er niet zo snel bij was geweest, was dit heel anders afgelopen”, aldus de officier van justitie in de rechtszaal tegen het stel.
Tegen de man eiste het Openbaar Ministerie drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man stond ook terecht voor een inbraak bij postduivenvereniging De Snelle Wieken. Tegen de vrouw, die de brand daadwerkelijk aanstak, eiste hij tweeënhalf jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Bedreigd?

De brand onstond in de nacht van 21 op 22 januari. Het stel wilde een ander huis, omdat ze naar eigen zeggen werden bedreigd. De man brak in oktober samen met twee plaatsgenoten in bij De Snelle Wieken. Ze stalen onder meer drank en zakken duivenvoer. Hij zei mee te doen omdat hij geldgebrek had en het voer wilde gaan verkopen.
Zijn twee handlangers staken het clubgebouw diezelfde nacht in brand. De politie kon het tweetal aanhouden, doordat de 34-jarige man gedetailleerde verklaringen aflegde over de diefstal en de brand bij de postduivenclub.
Dat nam het duo, dat inmiddels tot celstraffen is veroordeeld, hem niet in dank af. Familie van de mannen ‘terroriseerde’ de man en vrouw sinds eind oktober, aldus de advocaat van de Hoogevener. Ze werden bedreigd en ook werden ruiten ingegooid. Het stel zou zich machteloos hebben gevoeld, omdat ze dachten dat de politie, maar ook Woonconcept, niks met hun meldingen deden.

Camera

Ondertussen had de politie stiekem een camera opgehangen die permanent de woning van de man en vrouw filmde. Zo was op 20 januari te zien dat de 34-jarige man zelf een ruit ingooide. In de nacht van 21 op 22 januari stichtte de vrouw brand door van buitenaf wasbenzine door de brievenbus te spuiten en dat aan te steken. Ook dat was gefilmd.
Het stel belde zelf de politie en waarschuwde ook hun buren, omdat het vuur zich snel uitbreidde. Na de brand verhuisden ze alsnog: sindsdien zitten ze in voorarrest in gevangenissen in Zwolle. Omdat ze beide psychische problemen hebben, wil de officier van justitie dat ze na hun gevangenisstraf psychiatrisch behandeld worden.

Onveilig

Hij neemt het het stel extra kwalijk dat ze brand stichtten terwijl ze wisten dat de laatste twee jaar enorm veel branden werden gesticht in Hoogeveen, waardoor veel inwoners bang waren en zich onveilig voelden.
De aanklager wil ook dat ze de schade aan de huurwoning, ruim 25.000 euro, vergoeden. De rechtbank doet op 12 juli uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.