Welstandscommissie schiet één windmolen in Borger-Odoorn af

EXLOO - De commissie ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie van de gemeente Borger-Odoorn kan in grote lijnen instemmen met het plan voor 34 windmolens in die gemeente.
Dat bleek tijdens een vergadering in Exloo.

Advies geven

De commissie vergaderde in het gemeentehuis over de windmolenplannen en moet op verzoek van minister Henk Kamp een welstandsadvies geven. Daar had de commissie met vijf leden en voorzitter Marc Visser een halve dag voor nodig.
Streep door één molen
Uiteindelijk haalt de commissie een streep door één van de 34 molens in Borger-Odoorn. Het gaat om een molen van de Stichting Duurzame Energieproductie Exloërmond, in de buurt van de fabriek van Avebe. "Deze molen staat in lijn met de molens van Raedthuys, maar er is onvoldoende afstemming. Daarom adviseren we hier negatief", aldus voorzitter Visser.

Meer samenhang

Belangrijkste kritiekpunt van de welstandscommissie is dat de overheid de windboeren wel erg veel ruimte zou geven als het aankomt op de uitvoering. "We zouden daar graag meer samenhang in zien", aldus Visser. "Bij de aanbesteding voor de bouw kunnen de partijen bij verschillende aannemers terechtkomen en dat kan tot heel verschillende molens leiden. Dat lijkt ons niet goed."
Binnen de commissie was er wel onenigheid over een aantal zaken, zoals de wenselijkheid van molens aan de westkant van de Mondenweg en de meest zuidelijke rij molens bij 2e Exloërmond. Maar een meerderheid wil toch met de plannen instemmen.
Het advies van de commissie gaat nu naar minister Kamp en is volgens Visser niet bindend. "We hopen dat de minister er verstandige dingen mee doet, maar we kunnen niets afdwingen", aldus voorzitter Visser.

Redelijk tevreden

Harbert ten Have van de Stichting Duurzame Energieproductie Exloërmond ging met een redelijk tevreden gevoel naar huis. "Dat we die ene molen moeten schrappen vinden we niet leuk, daar gaan we zeker nog over praten. Het is een moeilijk proces, waarin we samen zorgvuldig de beste weg moeten kiezen. Het betekent dat je af en toe moet bijsturen en dat doen wij keer op keer."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.