Zuidlaardermarkt wordt vriendelijker voor dieren

Archieffoto van de Zuidlaardermarkt (Rechten: Frits Emmelkamp/RTV Drenthe)
Archieffoto van de Zuidlaardermarkt (Rechten: Frits Emmelkamp/RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - De gemeenteraad van Tynaarlo gaat unaniem akkoord met de aanpassingen van de Zuidlaardermarkt.
Burgemeester Marcel Thijsen kreeg van verschillende fracties complimenten over de nieuwe regels. De markt komt verder van de kermis af te liggen en stopt twee uur eerder, namelijk om vier uur 's middags.
Lees meer: Paardenmarkt tijdens Zuidlaardermarkt verder van kermis

Nog korter

Als het aan D66 en GroenLinks ligt, wordt de tijd dat paarden kunnen worden verhandeld nog korter: "Het is nog steeds mogelijk dat paarden zestien uur op hun benen moeten staan", aldus raadslid Renate Zuiker van GroenLinks.

Niet te veel toegeven

Leefbaar Tynaarlo vindt juist dat niet te veel moet worden toegegeven aan de eisen van dierenwelzijnsorganisaties: "Ze wilden de hele hand en we gaven ze een vinger. Nu geven we ze de hele hand en we moeten oppassen dat we niet tot onze oksels worden opgegeten", zegt raadslid Rene Kraaijenbrink van Leefbaar Tynaarlo.

Discussie

Enige punt van discussie was wie welkom zijn bij de aanvoer van de paarden. De PvdA-fractie wil dat dierenwelzijnsorganisaties expliciet genoemd worden in de regels die aangeven wie welkom is bij de aanvoer van de paarden op de markt. Het voorstel werd met de kleinst mogelijke meerderheid van 12 tegen 11 stemmen aangenomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.