Verkoop van Hotel Braams in Gieten mislukt: 'Doodzonde, dit is schuld van gemeente'

GIETEN - Bijna had hij het failliete Hotel Braams in Gieten nu toch nog verkocht. Maar de verkoop loopt ineens spaak. En dat is de schuld van de gemeente Aa en Hunze, zegt curator Jan Maarten Pol zwaar teleurgesteld.
B en W willen namelijk niet meewerken aan het geven van een gedeeltelijke zorgbestemming aan het historische hotelpand middenin het dorp. De curator kreeg dat gisteren te horen. "Doodzonde. Ik begrijp het ook niet helemaal. Dit was een unieke kans voor iets bijzonders, op een mooie karakteristieke plek met ook nog eens behoud van horeca- en hotelfunctie", verzucht Pol.

Begeleid wonen met autisme

Zorginstelling Joy Living wil in het achterste hotelgedeelte een begeleid wonen-project opzetten voor 24 mensen met autisme. De organisatie draait al met twee woonprojecten in Noord-Holland.
In het voorste gedeelte wil Joy Living de horeca- en de hotelkamers overeind houden en dat in handen geven van een horecaondernemer. Verder zou Braams als vergaderlocatie en ontmoetingsplek beschikbaar blijven voor het dorp Gieten.

Aankoop afblazen

Maar directeur Michel Croes van Joy Living moet de voorgenomen aankoop nu wel afblazen, zo vreest hij. "Helaas kreeg ik een afwijzing vanmiddag van B en W van ons project. Want het college wil ons niet hebben, vanwege te hoge zorgkosten straks op het gemeentebudget. Tja, dan houdt het hier op. Heel jammer", zegt Croes.
Curator Pol is al lange tijd met de zorginstantie bezig, nadat er aanvankelijk geen belangstelling meer leek te zijn voor het historische hotel, middenin het dorp.
Lees meer: Curator baalt van sluiting Hotel Braams in Gieten
Hoge wmo-kosten
De verkoop loopt stuk op de zorgkosten, waarvoor de gemeente bang is volledig op te draaien. De 24 toekomstige bewoners met autisme hebben namelijk recht op een zorgbijdrage uit de pot met gemeentelijke wmo-gelden van Aa en Hunze. En daar zit nu de angel in het verhaal.

Breekpunt

Wethouder Harry Dijkstra, verantwoordelijk voor de zorggelden, noemt de dreigende hoge zorgkosten die op de gemeente afkomen 'het breekpunt'. "We hebben meerdere malen met heel veel plezier aan tafel gezeten met Joy Living over hun woonproject. En hoe mooi en goed dit initiatief ook is, als we deze 24 bewoners binnen Aa en Hunze gaan opvangen kost ons dat jaarlijks 1,2 miljoen euro. Dat gaan we dus niet doen. Die last willen we niet dragen", zegt Dijkstra.

Dreigende toeloop

De wethouder wijst ook nog eens op de toeloop van autisten uit andere regio's naar dit woonproject. "Ze kunnen dus overal vandaan komen, uit allerlei gemeenten. Maar als ze binnen onze gemeentegrens komen te wonen, betalen wij ze straks jarenlang van ons zorgbudget."

Vervelende consequentie

Volgens wethouder Dijkstra is dat 'de vervelende consequentie' van het gewijzigde zorgsysteem waarbij de wmo - de wet maatschappelijke ondersteuning - van rijk naar gemeenten is gegaan.
"Gemeenten krijgen nu jaarlijks hun zorgbudget vanuit Den Haag. Alleen wordt er geen rekening gehouden met extra zorgvragers die in de tussentijd ook naar je gemeente komen, bijvoorbeeld door zo'n woonproject. Dat is een foutje in het proces, en daar gaan wij als Aa en Hunze niet voor opdraaien", aldus Dijkstra.
"Ik heb het ook al herhaaldelijk bij de staatssecretaris aangekaart. Dat er een hiaat in de wetgeving zit. Maar tot nu toe doet hij er niks aan."

Grens dicht voor autisten?

Jan Maarten Pol vraagt zich af of deze afwijzende houding van de gemeente uberhaupt wel kan. "Ik weet niet beter dan dat je als gemeente verplicht bent om zorgzoekenden toe te laten in je gemeente. Dit staat er haaks op. Want eigenlijk sluit Aa en Hunze de grens voor autisten."
De curator zou van Joy Living ruim 1 miljoen euro krijgen als verkoopbedrag. Nu de deal niet doorgaat, is Jan Maarten Pol bang dat het pand straks alsnog geveild gaat worden. "En dat brengt dus nooit die dik 1 miljoen op. Daarom denk ik ook aan een schadeclaim richting de gemeente, als ze dit zo laten gebeuren."

'Niets beloofd'

Wethouder Dijkstra schrikt niet van de dreigende schadeclaim. "Laat maar komen. We hebben niks beloofd aan deze instelling. Hun verzoek aan ons was om de bestemming te wijzigen, niet meer en niet minder. Verder reikt onze bemoeienis niet. En het antwoord is dus nee. Puur en alleen vanwege de centen."

Landelijk oplossen

Directeur Croes van Joy Living betreurt het mislukken van het project in Gieten. Aan de andere kant heeft hij ook begrip voor de opstelling van de gemeente. "Ik snap wel dat ze niet zo'n groot zorgbedrag willen betalen voor zo'n groep autisten die overal vandaan kan komen. Maar probleem is dat je zo nergens voet aan de grond krijgt, als iedereen zo reageert. En er zijn wel 9000 mensen met autisme die nog een woonplek zoeken. Het is dus een landelijk probleem. En daar moet een oplossing voor komen", besluit Croes.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.