Gemeenteraad Emmen stemt in met windmolenplannen

EMMEN - De kogel is door de kerk in Emmen. Na bijna twee jaar vergaderen, discussiëren en plannen maken is de gemeenteraad gisteravond akkoord gegaan met de plaatsen waar windmolens in de gemeente Emmen moeten komen.
De 32 windmolens die in de gemeente Emmen komen worden als volgt verdeeld:
- Pottendijk: zeventien windmolens, 50,5 MW
- Zwartenbergerweg: acht windmolens, 24 MW
- N34: zeven windmolens, 21 MW
Dit is precies zoals het plan dat het college van burgemeester en wethouders vorige maand bekendmaakte. 24 raadsleden stemden voor, 14 stemden tegen.
'Wijzig zoekgebieden'
D66 probeerde gisteravond, samen met de ChristenUnie, GroenLinks, VVD en Senioren Belang Noord, via een amendement de plannen van het college nog te veranderen. De partijen willen dat de N34 als locatie wordt geschrapt en er naar het tuindersinitiatief in Klazienaveen wordt gekeken.
Verder moeten volgens deze oppositiepartijen de plannen van Sunoil, vijf windmolens op het Emmtec-terrein en bij de gasontzwavelingsfabriek in Bargermeer, met spoed worden meegenomen in de plannen. Alle windmolens die daar dan worden geplaatst, komen dan in mindering bij de locatie Pottendijk. Hier sluit de ChristenUnie zich ook bij aan. Verschillende partijen noemden het niet meenemen van Sunoil en het tuindersinitiatief een gemiste kans.
Zowel ChristenUnie als D66 zien mogelijkheden om de huidige plannen goed te keuren, maar parallel aan die plannen toch te kijken naar de twee genoemde gebieden. Volgens Henk Huttinga van de ChristenUnie moet de gemeenteraad niet bang zijn voor de provincie.
Wethouder René van der Weide gaf in de beantwoording aan niet van het regieplan af te willen wijken en er dus niets voor te voelen om deze twee gebieden alsnog te bestuderen.
Het amendement kreeg geen meerderheid van de gemeenteraad en daarmee werden de plannen van tafel geveegd.

Tuindersinitiatief

Een aantal partijen, waaronder de VVD, vindt dus dat er nog goed moet worden gekeken naar het tuindersinitiatief bij Klazienaveen. "Deze locatie kwam als voldoende uit de bus. Er is draagvlak en kans op verduurzaming", aldus fractievoorzitter Johan Scheltens. De VVD vroeg via een amendement dan ook om het volgens hen kansrijke en innovatieve idee toe te voegen aan de structuurvisie.
Johan Linnemann van Wakker Emmen voelde er niet veel voor om het tuindersinitiatief alsnog toe te voegen aan de structuurvisie: "Het tuinbouwgebied is afgevallen vanwege het aantal gehinderden." Ook twijfelde hij of dit initiatief het beste was voor de ontwikkeling van de tuinbouw en of er wel daadwerkelijk draagvlak was. D66 en VVD zeggen dat ze namen en rugnummers hebben waaruit blijkt dat er voldoende draagvlak is, maar Linnemann ziet dat anders.

N34

Senioren Belang Noord pleitte er ook voor om de N34 te schrappen als locatie voor windmolens. In plaats van deze plek wil de partij ook dat er gekeken wordt naar het tuindersinitiatief in Klazienaveen en naar het initiatief van Sunoil. Hier sloot GroenLinks zich ook bij aan. Als nadelen voor de N34 worden onder andere de laagvliegroute en het aangezicht van het dorp Westenesch genoemd.
De VVD is bang dat het aantal van zeven windmolens niet haalbaar is op deze locatie. Volgens fractievoorzitter Scheltens is er slechts plek voor vijf windmolens. Hij vroeg zich daarbij hardop af of er dan geen restopgave ontstaat. Wethouder Van der Weide garandeerde Scheltens dat het aantal windmolens zoals het er nu lijkt, past in het gebied.
Overleg
De aantallen zijn bekend, maar bewoners kunnen nog wel in overleg over de hoogte van de molens. "Het kan zijn dat je hogere molens wilt, omdat het leidt tot minder molens. Of juist hogere zodat het leidt tot minder compensatie", aldus Van der Weide.

Omwonenden

Harry Leutscher vroeg namens LEF! aan de gemeente om 150.000 euro beschikbaar te stellen voor bewonersplatforms, zodat zij professionals kunnen inhuren die hen helpen met onderhandelen met de exploitanten van windturbines. Dit amendement werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Dit komt nog bovenop een bedrag van 350.000 euro dat het college eerder al beschikbaar had gesteld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.