Fikse kater windmolentegenstanders Emmen: 'We spreken hier al van een Wexit'

EMMEN - "Het is met geen pen te beschrijven wat hier gebeurt", zegt Wim Katoen namens de Erkende Overlegpartner (EOP) de Monden. Hij noemt het belachelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond instemde met de windmolenplannen.
In totaal komt er 95,5 MW aan windmolens in de gemeente Emmen, verdeeld over de gebieden Pottendijk, de Zwartenbergerweg en de N34.
'Wexit'
Katoen heeft geen goed woord over voor de collegepartijen. "Wakker Emmen heeft zichzelf helemaal weggegooid. We spreken hier in het dorp al van een Wexit." Katoen voert het woord namens EOP de Monden. In dat gebied rond de Pottendijk komen zeventien windmolens.
"Het is de grote René van der Weide-show, het gaat precies zoals hij het wil", vervolgt Katoen. "En van de raadsleden van Wakker Emmen begrijp ik al helemaal niet meer."

Pottendijk

"Wakker Emmen heeft alle principes overboord gegooid", vindt ook Annemarie Leeman van de werkgroep Pottendijk Windmolenvrij. Van de 32 windmolens komen er zeventien aan de Pottendijk. "Ik was geshockeerd door de vergadering", vertelt zij. "Heel goede voorstellen van D66 en VVD werden zonder enige discussie van tafel geveegd. Het was alsof er een dictator zat", zegt ze over wethouder René van der Weide.
Lees meer: Gemeenteraad Emmen stemt in met windmolenplannen
Verduurzaming
Katoen geeft ook de andere collegepartijen, de PvdA en het CDA, ervan langs. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat zij niet hebben gekozen voor verduurzaming. Katoen doelt daarmee op het tuindersinitiatief uit Klazienaveen. Een aantal tuinders bood aan om daar een vijftal windmolens te plaatsen, om zo het gebied te verduurzamen.
"PvdA en CDA hebben het in hun verkiezingsprogramma over verduurzaming. Gisteren werden er door andere partijen zo ongeveer smeekbedes gedaan om toch naar dit initiatief te kijken", vertelt Katoen vol ongeloof. Het college bleef bij zijn eigen plan en veegde het tuindersinitiatief, net als dat van Sunoil, van tafel.
Als de plannen van het tuindersinitiatief en van Sunoil waren meegenomen, dan zou dat betekenen dat er minder windmolens aan de Pottendijk en N34 zouden komen. "Ze hadden dertien windmolens kunnen plaatsen in die gebieden, onbegrijpelijk dat ze er niet naar kijken", aldus Katoen.
Raad van State
EOP de Monden was al bezig met het opstellen van een bezwaarschrift om naar de Raad van State te sturen. "We hebben genoeg aanknopingspunten om te veronderstellen dat er fouten zijn gemaakt in de procedure", licht Katoen toe.
Er wordt door EOP de Monden ook gekeken om samen met de groep Pottendijk Windmolenvrij, het tuindersinitiatief en inwoners van het dorp Westenesch, dat aan de N34 ligt, gezamenlijk naar de Raad van State te gaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.