Sportpark Zuidwolde in zomer gesloten vanwege overlast hangjeugd

Zuidwolde - De tribune en de dug-outs van sportpark Woltingeslag in Zuidwolde zijn populair bij hangjongeren. Deze zomer gaat juist daarom de poort op slot, want ze maken volgens de gemeente teveel troep en drukken peuken uit op het kunstgras.
Volgens sportwethouder Jan van 't Zand moeten de goeden lijden onder de kwaden: "Ik ben niet de wethouder van de gesloten accommodaties en met pijn in het hart nemen we nu de maatregel om van 1 juli tot 21 augustus de toegang toch te bemoeilijken. Men kan er nog voetballen, maar dan alleen onder ouderlijk toezicht."

Hangjeugd

De vrijwilligers van de voetbalclubs ZZVV en VV Zuidwolde hebben er in elk geval schoon genoeg van om bijna dagelijks de troep op de overdekte tribune op te moeten ruimen. De afvalbak die er staat helpt in elk geval niet. Van 't Zand: "En je kunt het hen ook niet aandoen om in de zomermaanden toezicht te houden op de hangjeugd."

Glas in kunstgras

De afgelopen jaren heeft de gemeente tonnen geïnvesteerd in het kunstgrasveld. De omvang van de schade die de jeugd veroorzaakt, is niet precies bekend. "Het gaat om schade aan de kunstgrasmat door het uitdrukken van sigarettenpeukjes en gebroken glas dat we aantreffen. We willen voorkomen dat het zo erg wordt en dat we daar dure machines voor moeten laten aanrukken om het glas eruit te halen."

Clubs rekenen op ouders

De sluiting van het sportpark gebeurt met instemming van de voetbalclubs ZZVV en VV Zuidwolde. Vorige zomer sloten zij op eigen initiatief al de poort. De clubs hopen dat er een signaal vanuit gaat nu de gemeente de velden officieel sluit. Ouders zouden zich nu bewust worden van de situatie en jongelui zouden elkaar kunnen gaan aanspreken op verkeerd gedrag.

Eenmalig

Wethouder Jan van 't Zand hoopt dat de sluiting eenmalig is: "Het is de voetbalclubs nog niet gelukt om met de jongeren tot een vergelijk te komen. Maar deze zomer hopen we duidelijk te hebben om welke jongeren het precies gaat. En we doen een poging of we het met hen op een goede manier kunnen oplossen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.