Kamervragen over mislukte verkoop Hotel Braams

ANNEN/GIETEN - "Een mooi concept, de combinatie van zorg en horeca, maar ik snap ook wel dat de gemeente Aa en Hunze opziet tegen de kosten." Dat zegt Tweede Kamerlid Agnes Wolbert uit Annen over de mislukte verkoop van Hotel Braams in Gieten.
De verkoop ketste af, omdat de gemeente 1,2 miljoen euro zou moeten neertellen voor de 24 bewoners die zorginstelling Joy Living in het achterste gedeelte van het pand wilde huisvesten. Die autistische bewoners zouden als inwoners van Aa en Hunze namelijk recht hebben op een zorgbijdrage uit de gemeentelijke WMO-gelden.
Lees meer: Verkoop van Hotel Braams in Gieten mislukt: 'Doodzonde, dit is schuld van gemeente'
Vragen aan Van Rijn
Wolbert noemt het ongewenst dat een gemeente vanwege de kosten niet wil meewerken aan het initiatief en heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn.
"In het WMO-systeem is het zo geregeld dat het geld dat een gemeente dit jaar van het Rijk krijgt, gebaseerd is op het aantal inwoners met een zorgaanvraag dat twee jaar terug in die gemeente woonde", legt Wolbert uit. "De peildatum ligt dus twee jaar geleden. De zorg voor de mensen die er in de twee tussenliggende jaren bijkomen, moet de gemeente dus zelf betalen."

Doorbetalen

Ze vraagt daarom aan Van Rijn of het geen beter idee is dat de gemeenten waar de 24 autistische mensen nu nog wonen de komende twee jaar hun zorgbudget kunnen doorbetalen. Dan zou Aa en Hunze niet met een rekening van 1,2 miljoen euro extra zorgkosten worden opgezadeld.
Ook heeft Wolbert de staatssecretaris gevraagd nog voor het zomerreces met antwoorden te komen.

Faillissement

Het eeuwenoude Hotel Braams in Gieten ging in januari dit jaar failliet. De totale schuld bedroeg negen ton.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.