Onbekende kampioenen: 'De kick van het sjoelen is dat de schijven altijd weer in de gaten gaan'

HOOGEVEEN - Nog even en we kunnen weer genieten van de prestaties van onze topsporters op de Olympische Spelen. Maar in onze provincie zijn meer kampioenen. Ze zijn alleen lang niet allemaal bekend. De komende weken stellen we ze voor.
Vandaag maakt u kennis met Hettie Kleine uit Hoogeveen, vijfvoudig Nederlands Kampioene sjoelen. De eerste keer was in 1998, de vijfde keer dit jaar. Kleine: "Dit jaar heb ik een mooi seizoen gedraaid en vele prijzen gepakt in de strijd om de beker, dus ik ben de terechte kampioen."

Kick

Kleine begon in 1980 met sjoelen toen een winkel in Hoogeveen een open kampioenschap organiseerde. "Dat won ik gelijk. Toen ben ik bij een vereniging gegaan." Tegenwoordig speelt ze bij SV Hoogeveen aan de Bak.
"De kick van het sjoelen is dat de schijven altijd weer in de gaten gaan. Je begint met de vakken aan de buitenkant. Als dan de binnenste vakken ook goed vol zitten, mik je in de laatste beurt alleen nog maar op het vak dat vier (het hoogste aantal, red.) punten waard is."

Aandacht op de bak

Het geheim van sjoelsucces? "Geconcentreerd bezig zijn, je niet laten afleiden door een ander. Gewoon de aandacht richten op de bak en vooral rustig blijven", zegt Kleine. "Een goede sjoeler wordt je door veel wedstrijden te spelen, maar je moet er wel aanleg voor hebben. In de familie van mijn vader kon iedereen goed sjoelen, dus die gave heb ik van hem meegekregen."
Sjoelen is inmiddels een erkende, bij het NOC*NSF aangesloten sport. Kleine speelt nog altijd veel wedstrijden. "Maar thuis staat de bak recht omhoog. Wel in de kamer, maar ik speel daar heel weinig."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.