Into Nature kietelt de fantasie: 'Een beer in de Drentse natuur, prachtig toch!'

EELDE - "Een beer, terug in de Drentse bossen, dat is toch het toppunt van de natuur." Organisator Annemarie Resink van de Into Nature Art Expedition erkent dat de eerste beer nu 'nog wat groen is'. "Maar straks is hij een echte bruine beer", lacht ze.
Resink staat glunderend van trots bij Conibeer, het levensgrote kunstwerk dat Florentijn Hofman heeft neergezet op het terrein van de voormalige Rijksluchtvaartschool bij Eelde. Hij stopte een raamwerk van ijzer vol met coniferen, en noemde hem Conibeer.
Lees meer: Kunstenaar maakt twaalf meter hoge beer van coniferen
Kunst op zeventien locaties
Het is een van de bijzondere kunstwerken, die het project Into Nature laat zien in het gebied tussen Assen en Eelde. Op zeventien locaties in de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo zijn elf weken lang tientallen kunstprojecten te zien, op een route van zo'n veertig kilometer lang.
Bezoekers kunnen voor zichzelf bepalen waar begin- of eindpunt is, of ze de route te voet afleggen of per fiets. "Je kunt ze allemaal in één dag bekijken, je kunt er dagen over doen. Of zelfs weken. Dat je beetje je beetje doet. Het is maar net wat je wilt", vertelt Resink.

Naar de natuur

Het prestigieuze Into Nature kost meer dan een miljoen euro, en is vooral bekostigd door allerlei sponsors, maar mede ondersteund door de provincie Drenthe en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze. Het moet bezoekers naar de Drentse natuur lokken.
Kunstenaars uit binnen- en buitenland, en ook uit Drenthe zelf, geven met hun kunstproject een eigen interpretatie aan een stukje natuur.

Hotel Stairway to heaven

Zo heeft de internationaal bekende kunstenaar Taturo Atzu uit Japan zich uitgeleefd op 'de Til', een klein huisje op landgoed Vennebroek bij Paterswolde. Het zomervertrek is door hem voorzien van een tweepersoonsbed, en vanuit het raamkozijn kijk je omhoog naar een zes meter hoge trap, die eindigt tussen de boomtoppen.
Daar zit het hoogtepunt, namelijk een badkamer met toilet, met uitzicht over een meertje van het Friesche Veen. "Zo mooi die natuur hier. Maar nergens kun je overnachten. Daarom maak ik hier Hotel Stairway to Heaven", zegt de Japanse kunstenaar lyrisch over het stukje natuurschoon.

Nog niet klaar

Maar eigenlijk staat het huilen hem nader dan het lachen. Het bouwbedrijf dat zijn kunstproject in elkaar zet, is nog steeds volop bezig en zal nog zeker dagen aan het werk zijn, terwijl Into Nature vandaag officieel wordt geopend. "Het zat allemaal wat tegen, en het weer was slecht. Pas over een week is het af. En dat zint me niet. "
Als Atzu wordt verteld dat 'Art in Progress' ook 'best interessant is', kan de Japanner weer lachen. "Het komt wel goed, maar ik ben er wel chagrijnig van. Het had nu klaar moeten zijn."

Bibliotheek voor vogels

Een kunstproject wat de tongen ook zeker zal losmaken, en al wel helemaal klaar is, is dat van de Amerikaan Mark Dion. Een levensgrote vogelkooi van zes bij zes meter siert de Abdijkerk van het Drents Museum. De titel is 'Library for the Birds'.
In de kooi, waar ook bezoekers in mogen, zijn daadwerkelijk boeken te vinden, bedoeld als leesvoer voor de vogels over vogels. Maar die hebben de boekenverzameling al flink ondergescheten. "Dit is dus een voorbeeld van iets wat overbodig is, zoals zoveel wat de mens doet zinloos en overbodig is", zo vertelt conservator Annemiek Rens van het Drents Museum.

Kunst met knipoog

Het gaat hier volgens Rens om 'kunst met een knipoog'. "Hij stelt de relatie tussen mens en natuur centraal, en wat bijvoorbeeld het menselijk ingrijpen voor de natuur betekent."
Buiten de megakooi hangen vooral dode vogels, aan dode takken. Ooit waren ze levensecht, maar nu hangen ze levenloos naar beneden, besmeurd met teer. Volgens conservator Rens maakt de Amerikaan conceptuele kunst. "Daarmee zet hij de mensen ook echt aan het denken."

Verrast worden

Organisator Annemarie Resink van Into Nature hoopt veel mensen te bereiken, die of kunst, of natuur, of beide interessant vinden. "En het zou mooi zijn als ze dan denken 'goh, eigenlijk best wel leuk, kunst in de natuur'. En dat ze verrast worden en ontdekken dat kunst iets anders is dan dat ze van tevoren hebben bedacht."

Minimaal 25.000 bezoekers

Resink verwacht niet alleen nationale aandacht, maar ook vanuit het buitenland. "Vanuit België hebben ze in elk geval ook al veel interesse."
Hoeveel bezoekers ze verwacht? "Ik ben tevreden als er 25.000 bezoekers zijn geweest, waarvan minstens drieduizend kinderen", zegt Resink.
Locaties met kunst van Into Nature zijn onder meer het Drents Museum, de Nieuwe Kolk en de Gouverneurstuin in Assen, Kampsheide bij Balloo, een aantal landgoederen in het nationaal park van de Drentsche Aa en in Eelde gaat het om museum De Buitenplaats en de voormalige Rijksluchtvaartschool. Vanmiddag wordt het project officieel in Eelde geopend en vanaf morgen is het publiek welkom.

Nog rechtszaak tegen kunstproject

Vanmiddag is er trouwens nog een rechtszaak tegen één van de kunstprojecten van Into Nature. Natuurplatform Drentsche Aa ziet een kunstwerk in natuurgebied Het Okkenveen bij Ydermade niet zitten. Ze vrezen verstoring van de natuur.
Lees meer: Weerstand tegen kunstmanifestatie in Okkenveen: 'Het gebied wordt straks verpletterd'
De kunstinstallatie die er zou komen, is daarom voorlopig 'in de ijskast' gezet. De opening van de kunstexpeditie lijdt daar verder niet onder, zegt Rensink. "We wachten gewoon af wat er over enkele dagen uitkomt, want zolang zal de rechter er wel over doen", verwacht ze. Het kunstwerk wordt eventueel later aangelegd, als de rechter de vergunning hiervoor definitief goedkeurt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.