Statushouders nemen hun intrek in Eelde

EELDE - De eerste asielzoekers met een verblijfsvergunning nemen vandaag hun intrek in het voormalige pand van de Dutch Flight Academy in Eelde.
De zogenoemde tussenopvang wordt vandaag officieel in gebruik genomen. "Het is een tussenopvang, het zit tussen een asielzoekerscentrum en een reguliere woning", zegt burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo.
Vijf Drentse gemeenten werken samen met vluchtelingenorganisatie Inlia om asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een tijdelijke woonruimte te helpen.

Verbouwing

De afgelopen dagen is hard gewerkt om de kamers voor de bewoners op tijd af te krijgen. Wc's zijn verbouwd tot douches, twee ruimtes zijn omgebouwd tot keuken en grote ruimtes, zoals de voormalige kantine, zijn omgebouwd tot meerdere kamers.
Lees meer: Eerste statushouder komen vrijdag naar tijdelijke opvang Eelde
Ongeveer honderd bewoners
In de tussenopvang krijgen de ongeveer honderd bewoners hulp van vrijwilligers om te integreren in de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is blij met het initiatief. "In onze asielzoekerscentra wachten 16.000 mensen op een huis", aldus Janet Helder van het COA.
Een gebrek aan betaalbare huurwoningen leidt ertoe dat mensen te lang in de centra wonen. De tussenopvang in Eelde helpt mensen te laten doorstromen naar een eigen huis. Het is de bedoeling dat statushouders maximaal een half jaar in Eelde wonen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.