Rijkswaterstaat biedt gratis wasbeurt aan na 'viezigheid' op A28

TYNAARLO - Mensen die een smerige auto hebben door de 'viezigheid' op de A28 krijgen van Rijkswaterstaat een gratis wasbeurt in Tynaarlo.
Rijkswaterstaat is op de A28 bezig met onderhoud. De weg laat daar los, dus wordt er
opgesmeerd. Die mix van grind en teer spat op en blijft aan de auto plakken. Bij RTV Drenthe kwamen berichten binnen van mensen die hun auto niet schoon kregen.
In de wasstraten bij tankstation Plantinga en bij autobedrijf Riksten in Tynaarlo worden de auto's gewassen met een speciaal schoonmaakmiddel. Mensen kunnen hier vandaag en morgen terecht. "We trekken het ons heel erg aan, we vinden het heel vervelend dat dit gebeurd is", zegt Ryan Lievaart van Rijkswaterstaat.
Lees meer: Viezigheid op A28 gaat er niet af in de wasstraat: 'Je hebt speciale middeltjes nodig'
'Werk echt en is milieuvriendelijk'
Volgens Kees Breij, directeur van Green4Clean, worden de auto's wel schoon met dat middel. "Dyeclean werkt echt en is milieuvriendelijk. Het lost bitumen, kleefstoffen en teer op. We leveren dit ook aan grote asfalteerbedrijven."
Mensen die zelf hun auto schoonmaken, wordt geadviseerd schoon water en een ontvettingsvloeistof te gebruiken.
Lees meer: Nog altijd drab op A28: 'We zoeken uit hoe dit kan'
Werkzaamheden uitgesteld
Rijkswaterstaat denkt dat de emulsie, die is aangebracht op het wegdek, waarschijnlijk door weersomstandigheden minder goed hecht. Gisteravond heeft de rijksdienst de 'drab' zoveel mogelijk van de weg geveegd. Vanavond gebeurt dit opnieuw. De werkzaamheden aan de A28 worden uitgesteld tot duidelijk is hoe de problemen zijn ontstaan.
Op de snelweg tussen Haren en de afslag naar Zuidlaren is de belijning op sommige plekken slecht zichtbaar. Automobilisten worden met zogeheten lichtkranten gewaarschuwd. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet van rijstrook te wisselen, omdat de meeste viezigheid in het midden van de weg ligt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.