Geen omkering bewijslast bij aardbevingsschade in Drenthe

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (Rechten: ANP / Bart Maat)
Tweede Kamerlid Agnes Mulder (Rechten: ANP / Bart Maat)
ASSEN - De omkering van de bewijslast bij aardbevingsschade gaat niet gelden voor Drenthe.
Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer.
Door omkering van de bewijslast moet de NAM voortaan bewijzen dat schade aan huizen in het aardbevingsgebied in Groningen niet het gevolg is van gaswinning. CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen wil dat dit ook geldt voor Drenthe, maar dat kreeg ze niet voor elkaar.

Wel een loket

Wel komt er een speciaal loket waar onder meer Drentse gedupeerden zich kunnen melden. Mulder maakt zich zorgen over burgers die in hun eentje tegenover grote partijen, zoals de NAM, komen te staan.
"We zeiden: zorg dat er één plek komt waar je terechtkunt met klachten over schade", zegt ze. "In Groningen heb je ook zo'n coördinator. We wilden ook zoiets voor de rest van Nederland, want je zal maar in je uppie tegenover zo'n grote club staan."

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het loket komt online bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. "Als je in Drenthe een klacht hebt, ga je in eerste instantie naar bijvoorbeeld de NAM. Als je vindt dat je daar niet goed wordt behandeld, is er de Technische commissie bodembeweging", legt Mulder uit.
"Als daar uitkomt dat de schade andere oorzaken kan hebben, dan gaat het loket met jou kijken waar je schade kan verhalen. Als het loket ook niet thuis geeft, kun je nog naar de rechter stappen."

'Moet wel werken'

Mulder wil voorkomen dat het loket bureaucratisch wordt. "We hebben gezegd dat de minister hier heel goed werk van moet maken. Als mensen niet goed terechtkunnen bij het loket, dan zie ik in toekomst de omgekeerde bewijslast, ook voor de rest van Nederland, weer tevoorschijn komen. We gaan de wet ook evalueren, dus dit moet wel werken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.