Lagere celstraffen in xtc-zaak Westerbork-Emmen

Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
WESTERBORK - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft voor xtc-handel in Westerbork en Emmen celstraffen tot 44 maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk opgelegd.
Tegen de bende van zes mannen werd
geleden tot zes jaar cel geëist. Het Hof vond het tijdsverloop zo zwaar drukken dat de straf lager uitviel.
De zes mannen, toen in de leeftijd van 26 tot 62 jaar, uit Emmen, Westerbork en Groningen werden in april 2013 aangehouden op verdenking van xtc-handel. Het grootschalige onderzoek naar de 'Emmer autokrasser' deed de bende destijds de das om. Een vrouw werd tijdens dit onderzoek aangehouden, omdat zij zich verdacht ophield. Zij liep met een tas vol xtc-pillen en voorzag de politie van informatie van xtc-productie en -handel.
'Marktplaats voor drugs'
De pillen werden volgens haar in het buitenland verkocht. Dit gebeurde op een 'Marktplaats voor drugs', genaamd Silk Road. Dat is een verborgen internetwerk waar IP-adressen van kopers en verkopers niet te achterhalen zijn. Kopers konden betalen via elektronisch geld, de zogeheten Bitcoin.
De bende verpakte de drugs in dvd-hoesjes, voorzien van het logo van kerkmuziek. De pillen werden in een woning in Westerbork gedraaid en in een anti-kraakpand in Emmen ingepakt. De hoesjes gingen in Duitsland op de post voor adressen in de hele wereld.

Hoofdverdachte

De nu 66-jarige hoofdverdachte uit Emmen werd destijds in Assen veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Ook nu weer kreeg de man de hoogste straf opgelegd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.