Inwoner Veenhuizen: Opnieuw naar de rechter als Het Pauperparadijs volgend jaar terugkomt

Het Pauperparadijs wordt op de binnenplaats van het gevangenismuseum opgevoerd (Rechten: RTV Drenthe)
Het Pauperparadijs wordt op de binnenplaats van het gevangenismuseum opgevoerd (Rechten: RTV Drenthe)
VEENHUIZEN - "Als de voorstellingen er volgend jaar weer komen, dan stappen wij opnieuw naar de rechter. Dat hebben we met elkaar afgesproken."
Dat zegt een omwonende van het gevangenismuseum in Veenhuizen, waar de organisatie van het theaterstuk Het Pauperparadijs volgend jaar de voorstelling
.
Drie families aan de Oude Gracht in het dorp stapten naar de rechter, waaronder die van de omwonende, die anoniem wil blijven. Ze vreesden geluidsoverlast van de openluchtvoorstelling die momenteel wordt opgevoerd. "Wij hebben er hartstikke veel last van", zegt de inwoner van Veenhuizen. "Terwijl daar veel geld wordt verdiend aan de voorstelling, kunnen wij binnen gaan zitten vanwege het geluid."

Compromis

Vorig jaar stapten omwonenden naar de rechter om de overlast die de voorstelling zou veroorzaken. De omwonenden, de gemeente Noordenveld en de organisatie van Het Pauperparadijs bereikten uiteindelijk een compromis over de voorstelling. In totaal werd het aantal voorstellingen van 45 teruggebracht naar 40 stuks, zijn er meer middagvoorstellingen gekomen in plaats van avondvoorstellingen en werden er zeecontainers geplaatst om geluidsoverlast te beperken.
"Je wil ook niet de hele tijd vervelend zijn, dus zijn we akkoord gegaan met het compromis met de gedachte van: één zomer lang de voorstellingen, dan is het oké. Maar van mij hoeft het echt niet volgend jaar nog een keer."

'Hou rekening met bezwaar'

Wolter Lommerde van de organisatie kan zich niet voorstellen dat omwonenden opnieuw in protest gaan, "maar ik houd er wel rekening mee."
"We weten nu hoe de voorstelling eruit ziet en aan welke eisen we voor een vergunning moeten doen. We hebben nu de ervaring dat we aan allerlei eisen en voorschriften goed kunnen voldoen. Ook het dorp weet nu wat de voorstelling voor het dorp betekent", aldus Lommerde.

'Niet vervelend'

Een andere omwonende vindt het alleen maar leuk voor Veenhuizen dat Het Pauperparadijs wordt opgevoerd: "En als je je er niet aan ergert, heb je er ook geen last van. Je hoort het wel, maar ik vind het niet vervelend."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.