Bedrijfsleven neemt het op voor Groningen Airport Eelde

EELDE - Nee, ze zien het niet als een groot offensief van het bedrijfsleven in Noord-Nederland voor behoud van Groningen Airport Eelde. De paginagrote advertentie van het bedrijfsleven dit weekend in de krant was een felicitatie voor het feit dat het de luchthaven is gelukt om een zogenaamde hub te regelen met Kopenhagen.
Groningen Airport Eelde ligt al jaren onder een vergrootglas. Elke stap wordt nauwgezet in de gaten gehouden. Tegenstanders vinden het een bodemloze put, omdat de luchthaven elk jaar een flink financieel tekort heeft. Het bedrijfsleven heeft tot nu toe niet al te veel van zich laten horen.

De wereld aan je voeten

Vanaf 19 september zijn er dagelijks twee vluchten vanaf de Drentse luchthaven naar Kopenhagen. Vanuit Kopenhagen kan straks een keuze worden gemaakt uit veel Europese vluchten en 32 intercontinentale bestemmingen.
De verbinding van Noord-Nederland met de rest van de wereld is voor de initiatiefnemers van de advertentie in het Dagblad van het Noorden een reden om te laten zien dat ze het werk van de luchthaven waarderen. De pagina laat een vliegtuig zien met daarin de namen van honderd ondernemers en instellingen. Initiatiefnemer Haskia Kramer: "We hebben vijftig bedrijven benaderd om mee te doen en het werden er uiteindelijk honderd. Het bedrijfsleven heeft tot nu toe te weinig laten zien dat ze achter de luchthaven staan".
Lees meer: Lage prijzen en korte overstaptijden moeten zorgen voor succes lijndienst KopenhagenMeer buitenlandse gasten in het Noorden
Volgens Kramer is dit een uitbreiding die goed is voor het Noorden. "Bovendien kunnen we er nu aan werken om toeristen en zakenlieden vanuit het buitenland naar het Noorden te halen. We zijn van een zes naar een zeven gegaan. Zo moet je het zien. Als we wat willen, dan moeten we ook laten zien dat we erachter staan".
Een van de bedrijven die profiteert is het Groninger Congres Bureau, zegt eigenaar Mariska Pater: "Wij kunnen nu zeggen tegen organisatoren van congressen dat we een internationale luchthaven hebben. Dat geeft ons de kans om in het Noorden meer internationale congressen binnen te halen. Zo'n congres levert de omgeving snel enkele tonnen op". Pater gebruikt regelmatig locaties in Drenthe, Friesland en Groningen voor congressen.

Bodemloze put niet meer vullen

Bij de critici van het vliegveld blijft vooral het beeld hangen van een luchthaven die de ene na de andere bestemming slijt. De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) vindt de luchthaven een 'Rupsje Nooitgenoeg'. De advertentie en de betrokkenheid van het bedrijfsleven zegt niets volgens Frans van Beukering van VOLE: "Deze luidruchtige felicitatie is een doorzichtige poging om de politieke besluitvorming te beïnvloeden. De politiek moet kennelijk gemasseerd worden om straks weer extra belastinggeld van de burger te storten in de bodemloze put GAE.
VOLE ziet de bekendmaking van de hub met Kopenhagen als een wanhoopsoffensief op een strategisch moment. "Het zou pas echt van karakter getuigen als deze bedrijven allemaal zouden toezeggen jaarlijks 30.000 euro te schenken aan Groningen Airport Eelde. Met dit bedrag per deelnemer zou het jaarlijkse begrotingstekort van 1,5 miljoen worden goedgemaakt".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.