Gastouderbureau overweegt gang naar rechter wegens hoge registratiekosten Tynaarlo

GRONINGEN/VRIES - De gemeente Tynaarlo rekent een absurd hoog bedrag voor de registratie van gastouders, vindt Gastouderbureau Noord in Groningen. Het bureau overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente.
Gastouders bieden in de eigen huiselijke kring kinderopvang aan tegen betaling, terwijl de 'echte' ouders bijvoorbeeld aan het werk zijn. De opvanggezinnen moeten geregistreerd staan bij de gemeente, zodat de ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen. Bij de meeste Drentse gemeenten is die registratie gratis, maar Tynaarlo rekent 341,70 euro.
Niet in verhouding
"Ik vind het veel voor een administratieve procedure. Hun werk staat niet in verhouding met het bedrag. Gastouderopvang wordt zo een melkkoe. Het maakt de opvang van kinderen bij gastouders onaantrekkelijk," zegt Renske Turkstra van Gastouderbureau Noord.

'Suggestie is totaal niet op zijn plaats'

Wethouder Henk Berends legt uit dat de gemeente Tynaarlo werkt met leges die de gemaakte kosten moeten dekken. De raad en de accountant bekijken ieder jaar of de tarieven kloppen. "De suggestie dat wij hier veel geld aan verdienen is totaal niet op zijn plaats en ontken ik ook ten zeerste", zegt Berends.
De kosten zitten volgens wethouder in het onderzoek dat wordt gedaan door de GGD. "Die kosten berekenen wij door." Waarom andere gemeentes het goedkoper kunnen dan Tynaarlo is voor de Berends onduidelijk. "We gaan dat uitzoeken, misschien is ons onderzoek te streng. Ik ben ook zeer benieuwd naar de reden."
Grote verschillen
In de meeste Drentse gemeenten is de registratie gratis. Hoogeveen rekent 80,40 euro, Coevorden 86,15 euro. Tynaarlo spant in Drenthe dus de kroon. Vianen is de duurste gemeente in Nederland voor startende gastouders met een bedrag van 821,95 euro.
Iedere gastouder die werkt in de kinderopvang heeft een registratienummer nodig, anders wordt er geen kinderopvangtoeslag uitgekeerd. De GGD maakt een inspectierapport en de gemeente kent dan een nummer toe.

Juridische stappen

Het bemiddelingsbureau voor vraagouders en gastouders laat het er niet bij zitten. "Ik ben in overleg met de branchevereniging om een proefproces te starten," aldus Turkstra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.