Vier vragen over fruitvliegjes: 'Er zijn meer dan 3000 soorten'

ASSEN - Het is warm weer en dan zijn ze weer massaal in de keuken te vinden: fruitvliegjes.
Maar hoe komt u van deze irritante beestjes af? We vragen het aan fruitteler Kees Goense uit Marwijksoord.
1. Hoe kun je voorkomen dat fruitvliegjes in huis komen?
"Door niet te veel rijp fruit bij elkaar op de fruitschaal te leggen. Ze komen op rijp fruit af. Ook kan je het beste het rijpe fruit als eerste van de fruitschaal opeten. Leg ook niet te veel fruit bij elkaar of leg het in de koelkast en vul de fruitschaal vanuit de koelkast aan."

2. Hoe kun je fruitvliegjes het beste vangen?
"Met zoet spul in een bakje. Wij gebruiken zelf zogeheten lokpotjes met gaatjes van twee millimeter. Ze kruipen dan door de gaatjes naar binnen en kunnen niet meer naar buiten. Hier moet je op tijd mee beginnen, want ze vermenigvuldigen zich snel."

3. Ze zitten eigenlijk alleen 's zomers in huis, hoe kan dat?
"Er moet een bepaalde temperatuur buiten zijn zodat ze kunnen vliegen. De fruitvliegjes vliegen van buiten naar binnen, dus vandaar."

4. Hoeveel soorten fruitvliegjes zijn er en hoeveel schade veroorzaken ze?
"Er zijn meer dan 3000 soorten. Voor ons bedrijf is de Suzuki-fruitvlieg heel schadelijk. Die legt haar eitjes in onrijp fruit. Met haar snuit zaagt ze een gaatje in het fruit en legt daar een eitje in. Als er bij de veiling larven ontdekt worden in het fruit, dan wordt de hele partij afgekeurd. Ze zijn ook heel lastig te bestrijden," besluit Goense.
Lees meer: Suzuki fruitvlieg kan fruittelers tonnen kosten

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.