Ombudsman tikt politie Noord-Nederland op de vingers

De Nationale ombudsman vindt dat de politie heeft verzuimd (Rechten: Archief RTV Drenthe)
De Nationale ombudsman vindt dat de politie heeft verzuimd (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ASSEN - De politie Hoogeveen/Midden-Drenthe heeft in 2013 verzuimd om een proces verbaal te maken over een ernstig motorongeluk, vindt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Bij het ongeval liep de bestuurder blijvend letsel op.
De bestuurder reed in april 2013 over een landweg. Midden op de weg lag een strook modder van ongeveer halve meter. De motorrijder kwam hierin terecht en ging onderuit. Daarbij liep hij drie gebroken ruggenwervels, enkele gebroken ribben, gekneusde organen en een verbrijzelde schouder op.

Geen proces-verbaal

Politieagenten stelden na het ongeluk geen proces-verbaal op, maar deden het af met een mutatie. Ook na verzoeken van de motorrijder en diens zus werd geen proces-verbaal opgesteld. Volgens de Verkeerongevallen Anlyse was de modder niet verwijtbaar en had de motorrijder zijn snelheid moeten aanpassen, hoewel er geen waarschuwingsborden langs de weg stonden.

Rechtzaak moeilijk door ontbreken proces-verbaal

Doordat er geen proces-verbaal is opgesteld, is het achteraf erg moeilijk om iemand verantwoordelijk te stellen voor de modder op de weg in een civiel proces. Volgens de motorrijder had de politie wel het proces-verbaal moeten opstellen, vanwege het zeer ernstige letsel dat hij opliep, de toedracht van het ongeluk en de situatie ter plaatse.

'Altijd een proces-verbaal bij ernstig letsel'

De Nationale ombudsman is het met de motorrijder eens. Volgens hem moet de politie bij een ongeluk met ernstig letsel altijd een proces-verbaal opmaken. Of een proces-verbaal in een eventuele latere civiele rechtszaak gewicht in de schaalt legt, doet volgens hem niet ter zake.
De motorrijder is na het ongeluk nooit meer de oude geworden. De man heeft zwaar hersenletsel en fors orthopedisch letsel overgehouden aan de val en is daardoor blijvend arbeidsongeschikt.
Of de uitspraak van de ombudsman gevolgen heeft is nog onduidelijk. De politie moet zelf bepalen wat hier mee wordt gedaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.