Waar komt de vliegtuigbom in Roden vandaan?

Onder de Albertsbaan wordt onderzoek gedaan naar de bom (Rechten: Matthijs Holtrop/RTV Drenthe)
Onder de Albertsbaan wordt onderzoek gedaan naar de bom (Rechten: Matthijs Holtrop/RTV Drenthe)
RODEN – Bijna 75 jaar geleden, in de Tweede Wereldoorlog, gaat het helemaal mis in Roden als een Britse bommenwerper zijn bommen boven het dorp lost. Zes zouden ontploft zijn, een zevende is zoek. Die bom is vandaag gevonden onder de Albertsbaan.
Zeventig vliegtuigen, waaronder elf of twaalf Wellington bommenwerpers, zijn in de avond van 24 oktober 1941 onderweg naar Emden, een belangrijke havenstad in Duitsland. Maar het is slecht weer en slechts acht toestellen bereiken hun doel. De bommenwerpers die Emden niet halen, werpen hun bommen onderweg af. De toestellen hebben te weinig brandstof om met hun zware vracht naar Groot-Brittanië terug te keren.
Lees meer: Vliegtuigbom Roden is gevonden: 'Geen reden tot zorgen'
Piloot vergist zich
Een van bommenwerpers vliegt over Roden heen. De piloot denkt boven Emden te vliegen, maar als hij zijn bommen gooit ziet hij explosies in het veld. Het lijkt erop dat dit de bommenwerper was die zijn vracht op Roden heeft gegooid. Bij het bombardement wordt het gemeentehuis geraakt. Bode Johannes van der Wiel, die in een deel van het gemeentehuis woont, overlijdt.
Lees meer: Zeshonderd Rodenaren moeten huis uit bij opgraven bom
Hoewel de bom nu voor veel opschudding zorgt, maakte zich de afgelopen jaren niemand zorgen om een mogelijke bom onder het centrum van Roden. Dat zegt Tjerk Karsijns, die samen met Wim Fonk onderzoek naar de bom deed en er een boek over schreef. “Tussen 2001 en 2004 heb ik gesproken met alle getuigen. Van daaruit heb ik met Wim Fonk het boek geschreven.”

'Er is nooit iets met onze informatie gedaan'

Karsijns heeft het ook verschillende keren bij de gemeente aangegeven. “Maar er is nooit iets mee gedaan. Nu de Albertsbaan een opknapbeurt krijgt heb ik weer met klem op een onderzoek aangedrongen en gelukkig is dat nu gebeurd.”
Dat de bom op de plek ligt waar hij nu is gevonden, dat is voor de onderzoeker geen verrassing. “Dat hebben we altijd aangegeven.”
De informatie van dit bericht komt deels van de website Drenthe in de oorlog.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.