De Explosieven Opruimingsdienst jaren geleden al geïnformeerd over mogelijke bom in Roden

RODEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd jaren geleden al geïnformeerd dat er mogelijk een bom onder de Albertsbaan in Roden lag. Dat vertelde Tjerk Karsijns vanmorgen op Radio Drenthe. Hij toonde in 2004 al aan dat er een bom onder de Albertslaan lag, op basis van ooggetuigenverslagen.
"Toen het appartementencomplex Wilhelminapoort gebouwd werd rond 2003, heb ik tegen de gemeente gezegd dat er vermoedelijk een blindganger lag, omdat daar geheid werd", vertelt Karsijns. De gemeente heeft destijds bij de EOD geïnformeerd wat er met die vermoedens moest worden gedaan. Uiteindelijk besloot de EOD dat de inslagplaats van de vermoedelijke bom ver genoeg weg lag van het heien en kon blijven liggen.
Lees meer: Vliegtuigbom Roden is gevonden: 'Geen reden tot zorgen'
Bommen blijven vaker liggen
Volgens de EOD gebeurt het wel vaker dat bommen in de grond blijven liggen. "Als de bom geen gevaar vormt, wordt die niet altijd opgeruimd. Er liggen in Nederland genoeg bommen in de grond om ons de komende vijftig jaar bezig te houden", stelt een woordvoerder van de EOD.
In Roden werd in 2003 besloten dat het heien niet gevaarlijk was. Maar vanwege nieuwe werkzaamheden, wordt de bom opnieuw onderzocht.

Begin van het onderzoek

Karsijns stuitte bij toeval op de bom. Eerst vond hij een scherf in de Schoolstraat. "In 2001 zei ik tegen een kameraad: 'Laten we dat eens onderzoeken'. Dus toen zijn we begonnen en hebben we daar drie jaar onderzoek gedaan."
Hij heeft tussen 2001 en 2004 alle getuigen van het bombardement gesproken. Inmiddels is er geen enkele getuige, die de bommen heeft zien vallen meer in leven. De verhalen heeft hij verzameld in een boek.
"Ik heb het niet meegemaakt, maar wij hebben alle getuigenissen opgeschreven van de mensen die het wel hebben meegemaakt. Ook hebben we allerlei rapporten opgevraagd en toen kon je er eigenlijk al niet meer omheen. Die bom lag er gewoon."

Bonte Bitse Cabaret

Er waren ongeveer zes tot acht mensen buiten toen de bommen vielen, weet Karsijns. "Want in het café was die avond een repetitie van het Bonte Bitse Cabaret van de schrijver en dichter Petrus van der Velde. Dus veel mensen lagen buiten met het oor tegen het raam aan om te luisteren naar de repetitie."
"De zoon van de schilder van hiertegenover, Rieks Arends, lag aan de zijkant met het oor tegen het raam. En vlakbij hem viel de bom", leerde Karsijns. "Dus hij heeft geluk gehad."

75 jaar later

Na decennia van discussies en geruchten werd gisteren eindelijk de bom onder de Albertsbaan gevonden. "Gisteren was er iemand die mij feliciteerde", vertelt Karsijns. "Maar ik zei: 'Nee, feliciteer de getuigen maar'. Wij hebben het alleen maar opgeschreven. Wat wij hebben, is geleende wijsheid."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.