Discussie over bloeddonatie: 'Mensen willen wel, maar prikpunten verdwijnen'

Veel prikpunten verdwijnen (Rechten: ANP/Koen Suyk)
Veel prikpunten verdwijnen (Rechten: ANP/Koen Suyk)
ASSEN - "Er was een tijd, dat wij in ons eigen dorp konden doneren. Nu moeten we er voor naar een andere plaats." Inwoners van dorpen in onze provincie willen vaak wel bloed geven aan de bloedbank, maar doen dat niet omdat dit niet meer in hun eigen dorp kan.
Op onze
komen veel van dit soort reacties binnen naar aanleiding van de stelling van gisteren: meer mensen moeten bloed geven.
Lees meer: Stelling: Meer mensen moeten bloed geven
Reacties op Facebook
"Ik ben bloeddonor, maar helaas hebben ze de plek waar ik bloed gaf verplaatst naar Groningen. En dat wordt me te gortig om daar heen te vliegen. Vries was prima en Zuidlaren was prima," zegt Joyce Krikken. "Altijd gedaan, maar nu is het niet meer in de plaats waar ik woon. Jammer," schrijft Liesbeth Werkman.
"Eerst kon je nog bloed doneren in Westerbork. Daarna ging het naar Beilen. Nu moeten we naar Assen rijden. Geen wonder dat mensen dan afhaken toch?", merkt Tineke Drenthen Graanstra op. "Bij ons in Assen kan het alleen maar op 1 maandag in de maand. Vaak moet ik dan werken," zegt Fonny Subaeswaren.

Reactie van de bloedbank

Bloedbank Sanquin bevestigt dit beeld. In een reactie laat Shanna Tan van de bloedbank weten: "Het klopt inderdaad dat er prikpunten zijn verdwenen. Vooral in Drenthe merk je dat goed."
Volgens haar nam zo'n vijf jaar geleden de vraag naar bloed met 15 procent af. "Er was gewoon minder bloed nodig, omdat in ziekenhuizen anders werd gewerkt. Er werd zuiniger met bloed omgegaan tijdens operaties. In 2013 zijn er daarom priklocaties gesloten."
De bloedbank erkent ook de problemen waar inwoners van de dorpen waar locaties zijn verdwenen tegen aan lopen. "Het is lastig hier iets aan te doen. Wel kijken we elk jaar of we iets moeten aanpassen. Voor ieder jaar wordt een doelstelling bepaald voor de hoeveelheid in te zamelen bloed en op basis daarvan worden de afnamesessies gepland," besluit Tan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.