Orkestmuzikanten weer bij elkaar voor Drents Vakantie Orkest

RODEN - Uit alle windhoeken van Drenthe zijn zo'n tachtig 'vakantiemuzikanten' in Roden samen gekomen om te spelen in het Drents Vakantie Orkest 2016.
De leden van dit orkest spelen normaal in andere orkesten, maar die houden nu een zomerstop. Dankzij het Drents Vakantie Orkest kunnen de musici de hele zomer lang spelen muziekgebouw 'Het Akkoord'.
Vorige zomer was de eerste editie van het Drents Vakantie Orkest. Toen bestond het orkest uit zo'n negentig muzikanten. Daarom is besloten het project dit jaar een vervolg te geven.

Niet stil kunnen zitten

Trompettist Rein Mones speelt voor het tweede jaar mee in het vakantieorkest. "Ik doe mee omdat ik tijdens mijn vakantie mijn ammezuur niet wil verliezen, die ik altijd dik nodig heb, en omdat ik niet 6 weken stil wil zitten", legt hij uit.

Speciale begeleiding

Iedere week repeteert het orkest onder leiding van dirigenten Thom Zigterman uit Akkrum en Johan Gerkes uit Hijken. Dit jaar zullen ook de internationaal bekende gastdirigenten Jacob de Haan en Bert Appermont het orkest begeleiden. Ze hebben speciale zelf gecomponeerde stukken uitgezocht die het vakantieorkest speelt.

Nederlandse primeur

Éen van die stukken is The White Stone van Jacob de Haan. "Dat is een stuk dat ik in première gebracht heb in Duitsland, en daar kunnen we dus de Nederlandse première van maken. Dus het is voor de eerste keer dat het in Nederland te beluisteren is", vertelt De Haan.
In het laatste weekend van augustus zal het Drents Vakantie Orkest 2016 afsluiten met twee concerten in Westerbork.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.