Stelling: Houtskool gestookte barbecues moeten verboden worden

Lang niet iedereen gebruikt aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken (Rechten: pixabay.com)
Lang niet iedereen gebruikt aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - De enige veilige manier om een traditionele houtskool gestookte barbecue aan te steken is met aanmaakblokjes. Desondanks lopen nog steeds veel mensen ieder jaar weer brandwonden op, doordat ze het op een andere manier proberen.
De
blijft erop hameren: gebruik geen brandbare vloeistoffen als spiritus, bio-ethanol, (was)bezine of brandgel om de barbecue aan te steken. Toch slaan mensen dat advies nog steeds in de wind.

Brandwondencentrum Groningen

"Onze conclusie is dat er nog behoorlijk onvoorzichtig wordt gedaan bij het aansteken van de barbecue of vuurkorf", aldus Jacob Blik van het Brandwondencentrum in Groningen. In de drie Nederlandse brandwondencentra in ons land, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, werden vorig jaar 81 slachtoffers van ongelukken met brandbare vloeistoffen opgenomen.

Stelling

Hoe is dit te voorkomen? Is blijven waarschuwen voldoende of moeten er meer drastische maatregelen worden genomen? Een gasbarbecue of met een elektrisch exemplaar zijn wellicht veiliger voor de meeste mensen. Wat vindt u?

Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op Facebook.com/rtvdrenthe en laat uw reactie achter.

Vorige stelling

Gisteren ging de stelling over hoe handig u bent met de computer. Met de stelling: Ik kan alles wat ik wil met de computer, was ruim 55 procent het eens en ruim 44 het oneens. In totaal brachten 813 mensen hun stem uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.